Κακάο και μαύρη σοκολάτα: “Ασπίδα προστασίας” σε χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, τονίζουν οι ειδικοί.

Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση 31 μελετών, στην επιστημονική επιθεώρηση «MDPI». Συγκεκριμένα, εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης κακάο στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η κατανάλωση κακάο και μαύρης σοκολάτας βελτιώνει την ολική χοληστερόλη και την LDL («κακή») χοληστερόλη, τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση και τη γλυκόζη αίματος νηστείας. Όλα αυτά αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. 
Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κακάο δεν είχε καμία επίδραση στο σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την περίμετρο της μέσης, τα τριγλυκερίδια, την «καλή» HDL χοληστερόλη και την HbA1c, έναν σημαντικό βιοδείκτη του διαβήτη.

σοκολάτα σε πιάτο λευκό πάνω σς τραπέζι

H μετα-μελέτη ανέλυσε 31 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που παρακολούθησαν τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου.
Οι δοκιμές που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για ανάλυση αφορούσαν συνολικά 1.986 συμμετέχοντες, ηλικίας 18 ετών και άνω. Οι 1.110 από αυτούς κατανάλωναν είτε κακάο, είτε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70% για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Στην ομάδα ελέγχου συμμετείχαν 876 συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο, λευκή σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος που περιείχε λιγότερο από 70% κακάο. Η πλειονότητα των μελετών αφορούσε συμμετέχοντες με ένα ή περισσότερα προβλήματα υγείας. Οι υπόλοιπες 13 μελέτες περιλάμβαναν μόνο υγιείς συμμετέχοντες χωρίς γνωστούς συγχυτικούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Η καθημερινή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ή εκχυλίσματος κακάο μειώνει κατά:

8,35 mg/dL (ολική χοληστερόλη)

9,47 mg/dL (LDL χοληστερόλη)

4,91 mg/dL γλυκόζη αίματος νηστείας

2,52 mmHg (συστολική αρτηριακή πίεση)

1,58 mmHg (διαστολική αρτηριακή πίεση)

«Το κακάο είναι μια καλή πηγή κατεχινών και άλλων πολυφαινολικών ενώσεων. Όπως οι φλαβανόλες γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε η Μισέλ Ρούθενσταϊν, διαιτολόγος προληπτικής καρδιολογίας στον ιστότοπο EntirelyNourished.com.

«Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή. Η επικατεχίνη, είναι ένωση που βοηθά στην υποστήριξη των δεξαμενών πλούσιων σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα. Αυτές υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων», τονίζει η επιστήμονας.

«Μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως, παρέχει ένα ευρύτερο φάσμα θρεπτικών συστατικών και προστατευτικών ενώσεων κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων» τόνισε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας οποιουδήποτε είδους, συμπεριλαμβανομένης της μαύρης, «μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την υγεία της καρδιάς, επομένως η ποσότητα έχει σημασία».

Η επιστήμονας σημείωσε ότι η επικατεχίνη στα προϊόντα κακάο μπορεί να επηρεαστεί από τις συνθήκες επεξεργασίας και αποθήκευσης, καθώς είναι ευαίσθητη στη θερμότητα και μπορεί να αποικοδομηθεί κατά την παραγωγή.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα