Ποιος είναι ο Θοδωρής Τσελίδης που χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο
Θοδωρής Τσελίδης
Credit: tselidifedor/instagram

Ο Θοδωρής Τσελίδης κατάφερε να ανέβει στο βάθρο και να κατακτήσει την τρίτη θέση παγκοσμίως στο Τζούντο και την κατηγορία των -90 κιλών. Ποιος είναι όμως ο 27χρονος αθλητής;

Ο Θοδωρής Τσελίδης (Φιόντορ Νικολάγιεβιτς Τσελίντι) γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1996 στη Βόρεια Οσετία της Ρωσίας από τον Έλληνα, Νικολάι Τσελίδη. Έχει έναν αδερφό, τον Γιώργο και μια αδερφή, την Μαρίνα. Το 2019 αποφοίτησε με πτυχίο στην Παγκόσμια Οικονομία από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Οσετίας (RUS). Όπως αναφέρεται στο προφίλ του στην επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, του αρέσει η ιστορία, τα βιντεοπαιχνίδια και η ποίηση. Επίσης μιλάει τρεις γλώσσες, Ελληνικά, Ρώσικα και Αγγλικά.

Ξεκίνησε να ασχολείται με το τζούντο στην ηλικία των 15 ετών, καθώς ήθελε να δοκιμάσει κάτι καινούριο στη ζωή του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος τον Μάρτιο του 2024. Εργάστηκε στην προπονητική ομάδα του Alik Akhpolatovich Bekuzarov. Το 2017 έφτασε στους τελικούς του ρωσικού πρωταθλήματος τζούντο και κέρδισε τον τίτλο του Ρώσου αντιπρωταθλητή.

Από το 2018 εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς αγώνες. Τον Απρίλιο του 2018 έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική Ελλάδας στο Γκραν Πρι της Γεωργίας στην Τιφλίδα με το όνομα Θεόδωρος Τσελίδης. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2018, που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία βάρους έως 90 κιλών.

Στο προφίλ του, στην επίσημη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, διαβάζουμε, ότι όνειρό του ήταν να κατακτήσει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο και όλα δείχνουν ότι τα κατάφερε! Στις 31 Ιουλίου 2024 ο Θοδωρής Τσελίδης κερδίζει το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα