Μεταβολικό σύνδρομο: Τα 6 φρούτα για την πρόληψη και τη διαχείρισή του
Χέρι γυναικείο παίρνει σταφύλια
Credit: 123RF

Εάν έχετε μεταβολικό σύνδρομο, δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τα φρούτα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικά φρούτα που μπορεί να το βελτιώσουν. Τα φρούτα είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στη διαχείριση ή την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου. Ορισμένα φρούτα έχουν ακόμη και ειδικά φυτοθρεπτικά συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τις συνθήκες που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλοί άνθρωποι, ζουν με μεταβολικό σύνδρομο χωρίς να το γνωρίζουν. Τα καλά νέα είναι ότι το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής διατροφής, της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και της διαχείρισης του στρες. Ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα είναι η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής γεμάτη με ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φρούτων.

Τι είναι το Μεταβολικό Σύνδρομο;

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Διαγιγνώσκεται όταν υπάρχουν τρεις ή περισσότερες από τις ακόλουθες καταστάσεις:

  • Υψηλή περιφέρεια μέσης
  • Αυξημένα τριγλυκερίδια
  • Χαμηλή HDL χοληστερόλη
  • Αυξημένη γλυκόζη νηστείας
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση

Αν θέλετε να αποτρέψετε ή να διαχειριστείτε το μεταβολικό σύνδρομο, τα παρακάτω, εγκεκριμένα από τους διαιτολόγους φρούτα, αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας.

Ρόδι

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα ρόδια επηρεάζουν θετικά πολλές πτυχές του μεταβολικού συνδρόμου. Όπως η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο του αίματος, η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Ένας λόγος είναι ότι τα ρόδια περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως φαινολικά οξέα, τανίνες και φλαβονοειδή.

Ρόδι σπασμένο
Credit: 123RF

«Τα ρόδια βοηθούν στην ανάπτυξη περισσότερων από τα υγιή βακτήρια του εντέρου που ονομάζονται Akkermansia. Αυτά, βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού και προάγουν ένα υγιές σωματικό βάρος. Επίσης, υποστηρίζουν την ευημερία και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα», λέει η Emily Wood, RDN, LD, CDN , Διατροφολόγος της Νέας Υόρκης.

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι μια άλλη νόστιμη επιλογή για το μεταβολικό σύνδρομο. Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν δύο φλιτζάνια καρπούζι για τέσσερις εβδομάδες ένιωσαν λιγότερο πεινασμένοι και πιο ικανοποιημένοι από εκείνους που κατανάλωναν ένα σνακ ίσων θερμίδων με μπισκότα με χαμηλά λιπαρά. Επίσης έχασαν βάρος και μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση.

Καρπούζι
Credit: 123RF

«Τα καρπούζια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, βιταμίνη C, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο», λέει ο Moushumi Mukherjee, MS, RDN , διαιτολόγος με έδρα το Μίσιγκαν.

Βατόμουρα

Υπάρχουν επίσης ενθαρρυντικά νέα για τα βατόμουρα. «Τα μούρα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από άλλα φρούτα και μπορεί να μην ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα τόσο γρήγορα όσο τα τροπικά φρούτα όπως ο ανανάς ή οι μπανάνες», λέει η Lisa Andrews, M.Ed., RD, LD , διαιτολόγος από το Σινσινάτι.

Βατόμουρα και άλλα berries
Credit: 123RF

«Τα βατόμουρα έχουν επίσης σημαντικά μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης», λέει η Adiana Castro, MS, RDN, CDN , ιδιοκτήτρια της Compass Nutrition. «Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον κορεσμό και κρατούν ισορροπημένο το σάκχαρο στο αίμα».

Εσπεριδοειδή

«Το καλύτερα φρούτα για το μεταβολικό σύνδρομο είναι τα εσπεριδοειδή», λέει η Andrews. «Περιέχουν κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες και αποτελούν μέρος της δίαιτας DASH, μιας δίαιτας που συνιστάται για τη διαχείριση της υπέρτασης».

Πορτοκάλια
Credit: 123RF

Τα φλαβονοειδή στα εσπεριδοειδή μειώνουν την φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, και τα δύο βασικά συστατικά του μεταβολικού συνδρόμου. Βοηθούν επίσης στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Σταφύλια

Μελέτες δείχνουν ότι τα σταφύλια προστατεύουν από το μεταβολικό σύνδρομο καθώς μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και την ολική και LDL χοληστερόλη. «Όπως το ρόδι, τα σταφύλια βοηθούν επίσης στην ανάπτυξη περισσότερων από τα υγιή βακτήρια του εντέρου Akkermansia », λέει η Wood. Αυτά είναι καλά νέα, καθώς μελέτες έχουν βρει ότι τα υψηλότερα επίπεδα Akkermansia στο έντερο έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο επιπολασμό του μεταβολικού συνδρόμου.

Για να αποτρέψετε τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, συνδυάστε τα σταφύλια με μια πηγή πρωτεΐνης όπως τυρί ή αμύγδαλα.

Μήλα

Τα μήλα βοηθούν στην πρόληψη και τη διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου με πολλούς τρόπους. Αρχικά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ωστόσο, οι φλούδες μήλου περιέχουν ανθοκυανίνες και φλαβονόλες, οι οποίες συμβάλλουν στον μετριασμό των παραγόντων κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο. Έτσι, ένα μη ξεφλουδισμένο μήλο την ημέρα μπορεί να βοηθήσει πολύ στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου!

Γυναίκα τρώει φρούτο
Credit: 123RF
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα