Τα θεραπευτικά οφέλη της φύσης: Οι 4 λόγοι που θα σας πείσουν να απολαύσετε μία βόλτα στο πάρκο
νεαρή γυναίκα περπατάει στη φύση
Credit: 123RF

Σίγουρα θα θυμάστε το συναίσθημα που νιώσατε, μετά από μια μέρα στην παραλία, κάνοντας μια βόλτα στο πάρκο ή πεζοπορία στο δάσος. Αισθάνεστε πιο ζωντανές, ανανεωμένες και χαρούμενες. Αυτό συμβαίνει επειδή το να βγεις έξω δεν είναι απλώς μια αλλαγή τοπίου. Είναι επίσης καλό για την υγεία σου. Η φύση είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό σκηνικό. Η απλή πράξη του να είμαστε έξω μπορεί να αλλάξει όχι μόνο την υγεία μας αλλά και τη διάθεσή μας.

Ακολουθούν τέσσερις λόγοι για τους οποίους το να απολαύσετε την ομορφιά του εξωτερικού χώρου είναι ένα από τα πιο δυνατά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σας.

Δημιουργεί μια αίσθηση δέους

Σταθήκατε ποτέ στην άκρη του ωκεανού, παρακολουθήσατε τα κύματα και αισθανθήκατε απόλυτα ήσυχες; Αυτή η αίσθηση δέους δεν είναι απλώς ένα φευγαλέο συναίσθημα – είναι μια ισχυρή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία. Έρευνα από το Greater Good Science Center στο UC Berkeley διαπιστώνει ότι οι στιγμές που προκαλούν δέος στη φύση – είτε πρόκειται για εξερεύνηση στο Grand Canyon, βλέποντας το Βόρειο Σέλας είτε βόλτα στην παραλία – μας κάνουν πιο γενναιόδωρους και με ενσυναίσθηση.

Μειώνει το στρες και το άγχος

Η φύση έχει αυτή την ασυνήθιστη ικανότητα να ηρεμεί το μυαλό και να ηρεμεί την ψυχή. Μια μελέτη του 2019 από το Frontiers in Psychology διαπίστωσε ότι μόλις 20 λεπτά στη φύση μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης, την ορμόνη που ευθύνεται για το στρες.

χαμογελαστή γυναίκα περπατάει σε ένα λιβάδι
Credit: 123RF

Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Τι θα γινόταν αν η φύση μπορούσε να λειτουργήσει ως καθημερινή πολυβιταμίνη; Στην Ιαπωνία, η πρακτική του Shinrin-yoku, ή το μπάνιο στο δάσος, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα απλώς περπατώντας ανάμεσα σε κωνοφόρα δέντρα. Αυτά τα δέντρα εκπέμπουν ένα τερπένιο, γνωστό ως φυτοκτόνο, που αποτρέπει ασθένειες. Όταν εισπνέετε φυτοκτόνα, ενεργοποιούνται τα δικά σας φυσικά “κύτταρα-δολοφόνοι”, γνωστά και ως κύτταρα ΝΚ, τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού έναντι των ιών και των όγκων.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι τα προγράμματα δασοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένου του απλού περπατήματος στο δάσος, μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health and Preventive Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πέρασαν χρόνο στο δάσος παρουσίασαν αυξημένη ανοσοποιητική λειτουργία που διήρκεσε για εβδομάδες μετά την επίσκεψή τους.

Βελτιώνει τη δημιουργικότητα και την εστίαση

Σε έναν κόσμο όπου οι συνεχείς ειδοποιήσεις και οι περισπασμοί τραβούν την προσοχή σας σε εκατό διαφορετικές κατευθύνσεις, η φύση προσφέρει ένα σπάνιο καταφύγιο για υπερδιεγερμένα μυαλά. Ο χρόνος που περνάτε έξω – ειδικά στη φύση – αποκαθιστά την ικανότητά σας να εστιάσετε και πυροδοτεί τη δημιουργικότητα με τρόπους που η τεχνολογία δεν μπορεί. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Γιούτα έδειξε 50% αύξηση στη δημιουργικότητα μετά από λίγες μόνο μέρες στη φύση. Εάν χρειάζεστε διαύγεια ή έμπνευση, κάντε μία βόλτα προς το δάσος ή την παραλία καθώς εκεί θα εμφανιστούν ξαφνικά λύσεις που δεν μπορούσατε να δείτε πριν.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα