Καρκίνος μαστού: Η “αμφιλεγόμενη” τροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σύμφωνα με ειδικό
Γυναίκα καρκίνος στήθος
Credit: 123RF

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Παγκοσμίως, 2,3 εκατομμύρια γυναίκες όλων των ηλικιών διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού το περασμένο έτος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός ο τύπος καρκίνου είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος όταν εντοπιστεί σε πρώιμα στάδια.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού που είναι εκτός ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών με βάση τη σόγια όπως το τόφου, τα edamame, το tempeh και το γάλα σόγιας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου. Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών μαζί με την άσκηση στον τρόπο ζωής σας μπορεί να είναι μια θετική αλλαγή. Ωστόσο, μιλήστε με το γιατρό σας για καλύτερες και εξατομικευμένες συμβουλές.

Η επιστήμονας και διαιτολόγος Megan Rossi, τόνισε μέσα από την σελίδα της στο Instagram, πώς ένα “αμφιλεγόμενο” συστατικό μπορεί πραγματικά να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού λόγω των ευεργετικών θρεπτικών συστατικών του. Το εν λόγω τρόφιμο είναι η σόγια και συγκεκριμένα το τόφου.

Το τόφου είναι ένα εναλλακτικό είδος τυριού το οποίο φτιάχνεται από γάλα σόγιας. Αποτελεί βάση της ασιατικής κουζίνας εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ίσως και περισσότερο μιας και παρόμοια αγαθά βρέθηκαν σε βραχογραφίες στην Κίνα. Τα τελευταία χρόνια το τόφου έγινε ιδιαίτερα γνωστό στο δυτικό κόσμο χάρη στη διατροφική του αξία. Είναι ένα προϊόν ιδιαίτερα δημοφιλές στους κύκλους των χορτοφάγων αλλά τελευταία βλέπουμε να το προτιμούν και σε περίοδο της νηστείας αλλά και σε περιπτώσεις όπου απαιτείται ειδική δίαιτα για λόγους υγείας.

Τόφου
Tofu. Credit: 123RF

Η διαιτολόγος Megan Rossi ανοίγει το βίντεο καταρρίπτοντας τη φήμη ότι το τόφου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού – και δηλώνει ότι μπορεί να κάνει το αντίθετο.

«Να είστε σίγουρες, αυτό είναι μύθος. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι όσοι περιλαμβάνουν σόγια στη διατροφή τους, είτε είναι με τη μορφή φασολιών edamame, tofu, tempeh ή γάλακτος σόγιας, στην πραγματικότητα φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού», λέει η γιατρός. Και υπάρχει άμεσος λόγος.

Φασόλια εντανάμε
Φασόλια edaname. Credit: 123RF
Γάλα σόγιας
Γάλα σόγιας. Credit: 123RF

«Ένα από τα βασικά συστατικά που πιστεύεται ότι είναι ωφέλιμα είναι τα φυτοοιστρογόνα στα τρόφιμα σόγιας», εξηγεί περαιτέρω, αναφερόμενη σε μια μελέτη του 2022 και σε μια μελέτη του 2024, τα οποία υποστηρίζουν τον ισχυρισμό της. Δηλαδή, ότι η κατανάλωση σόγιας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού λόγω των ισοφλαβονών της. Αυτές οι ενώσεις φυτοοιστρογόνων μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα