Χυμός τεύτλων: Πόσο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Γυναίκα κρατά μπουκάλι με χυμό παντζάρι
Credit: 123RF

Η τακτική κατανάλωση χυμού τεύτλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο αίμα και βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Ο χυμός τεύτλων παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά το αν πρέπει να τον πίνετε καθημερινά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Πόσο χυμό μπορείτε να πιείτε;

Η έρευνα για τον χυμό τεύτλων για την υψηλή αρτηριακή πίεση περιλαμβάνει ποικίλες δόσεις. Το πόσο πρέπει να πίνετε για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση δεν έχει καθοριστεί. Σε μια μεγάλη μετα-ανάλυση, οι ημερήσιες δόσεις χυμού παντζαριού κυμαίνονταν από 70 χιλιοστόλιτρα (mL) έως 500 mL (περίπου ένα τέταρτο του φλιτζανιού έως 2 φλιτζάνια).

Χυμός παντζαριού
Credit: 123RF

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσει

Ο χυμός τεύτλων μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση μέσα σε 30 λεπτά έως τρεις ώρες μετά την κατανάλωση. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτό το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα εξαφανίζεται μέσα σε 10 ώρες και απαιτούνται περισσότερες μακροπρόθεσμες μελέτες.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού τεύτλων καθημερινά για 14 ημέρες είχε καλύτερα αποτελέσματα από την κατανάλωση του για μικρότερο χρονικό διάστημα. Σε μια άλλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μια ημερήσια δόση 70 mL συμπυκνωμένου χυμού (400 χιλιοστόγραμμα νιτρικών) για 12 εβδομάδες προκάλεσε σταθερή πτώση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Credit: 123RF

Μπορείτε να το πιείτε ενώ παίρνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση;

Η κατανάλωση χυμού τεύτλων μπορεί να είναι ασφαλής ακόμα και αν παίρνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, επομένως συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, εάν σκοπεύετε να πίνετε χυμό τεύτλων, να τρώτε παντζάρια ή να χρησιμοποιείτε σκόνη παντζαριού καθημερινά.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα