Μαρίκα Κρεβατά: H αξέχαστη ηθοποιός στα εφηβικά της χρόνια – Σπάνιο κλικ από τη δεκαετία του ’20
Μαρίκα Κρεβατά
Credit: Finos Film

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε στο Instagram μια σπάνια φωτογραφία, στην οποία βλέπουμε τη Μαρίκα Κρεβατά στα εφηβικά της χρόνια στα μέσα της δεκαετίας του ’20. Η αξέχαστη ηθοποιός εμφανίζεται στο πλευρό της Ροζαλίας Νίκα, η οποία αποτελούσε αστέρι πρώτου μεγέθους της εποχής και ήταν αγνώριστη.

Γράφει ο Άρης Λουπάσης στην ανάρτησή του:

“Η Μαρίκα Κρεβατά στα εφηβικά της χρόνια στα μέσα της δεκαετίας του ’20 (δεξιά), όπου εμφανίζεται στο πλευρό της Ροζαλίας Νίκα η οποία αποτελούσε αστέρι πρώτου μεγέθους της εποχής και ο θιάσός της κυριαρχούσε στην πρωτεύουσα μαζί με αυτούς της Μαρίκας Κοτοπούλη και της Κυβέλης Η Νίκα ήταν η πρώτη πρωταγωνίστρια που ανέβασε έργο του συγγραφέα Παντελή Χόρν (πατέρα του Δημήτρη Χορν) ενώ εισήγαγε και την οπερέτα στη χώρα μας. Η Μαρίκα ήταν κόρη του μουσικού Σταμάτη Κρεββατά και της ηθοποιού Σοφίας Παντελιάδου και εγγονή της ηθοποιού Ροζαλίας Παντελιάδου.
Η ζωή θα της δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο από την ηλικία των δύο ετών όταν θα χάσει τον πατέρα της, λίγο μετά τον χαμό της μικρότερης αδερφής της Θάλειας. Η ενασχόληση της με το θέατρο θα ξεκινήσει σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών δίπλα στην Μαρίκα Κοτοπούλη όπου θα διακριθεί για τα επόμενα χρόνια σε ρόλους μικρών παιδιών ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του ’20 εξελίσσεται σε μια από τίς γνωστότερες ηθοποιούς της οπερέτας και του μουσικού θεάτρου δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής.

Η μεγάλη αναγνώριση έρχεται την δεκαετία του ’50 μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο όπου η “βελούδινη” αυτή καλλιτέχνης όπως χαρακτηρίστηκε λόγω της καλαίσθητης και λεπτεπίλεπτης προσωπικότητά της, μαγεύει τον φακό και κλέβει εκείνη πάντα την παράσταση με τις ατάκες, την κομψότητα και την αριστοκρατική της αύρα παρά το γεγονός ότι ερμηνεύει συνήθως τους δεύτερους ρόλους.

Η σημασία των “δευτεραγωνιστών” είναι καθοριστική καθώς προσφέρουν εξαιρετική υποστήριξη στην πλοκή και προσθέτουν ζωντάνια, ρεαλισμό και δυναμική σε κάθε έργο και είναι οι χαρακτήρες που εμπλουτίζουν την ιστορία, γεμίζουν τα κενά και ενισχύουν τις κεντρικές ερμηνείες με τις αντιδράσεις και τις σχέσεις που αναπτύσσουν.

Ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες υπήρξε και η αξέχαστη ηθοποιός η οποία κατάφερε να διακριθεί σε έναν χώρο που απαιτούσε μεγάλη ευελιξία και δυναμική παρουσία, κάνοντας αισθητή την παρουσία της ενσαρκώνοντας χαρακτήρες με φινέτσα, αυθεντικότητα και χιούμορ που την καθιέρωσαν επάξια ως μια από τις πιο αγαπημένες καρατερίστες της εποχής”.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα