Άφραγκος ο Al Pacino – H εξομολόγηση για τις οικονομικές δυσκολίες τη δεκαετία του ’80
Ο Al Pacino στο παγκόσμιο πάρτι παρουσίασης του Blu-Ray DVD "Scarface" στο Belasco Theatre στο Λος Άντζελες, στις 08-23-11
Credit: s_bukley / Shutterstock

Ο Al Pacino ήταν σε σχέση με την Diane Keaton, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 όταν ανακάλυψε ότι ήταν άφραγκος.

Και μπορεί η ταινία στην οποία συμμετείχε, “Ο Νονός” να είχε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και αναγνώριση ανάμεσα στους κριτικούς, αλλά η αμοιβή του σταρ ήταν πενιχρή καθώς πήρε μόλις 35.000 δολάρια για τον ρόλο του.

Όταν τελείωσα το γύρισμα του Νονού ήμουν άφραγκος, όχι ότι είχα ποτέ χρήματα, αλλά τώρα χρωστούσα κιόλας. Ο μάνατζερ και οι ατζέντηδές μου πήραν το μερίδιο από τον μισθό μου ενώ έπρεπε να ζήσω με την υποστήριξη της Jill Clayburgh” εκμυστηρεύτηκε ο σταρ.

Έβγαλε περισσότερα με τον “Νονό II” του 1974 και πολλά περισσότερα με τον “Σημαδεμένο” του 1983, αλλά δεν ήταν έξυπνος με τα χρήματά του.

Επίσης, δεν δούλευε τόσο πολύ, κάνοντας μόνο πέντε ταινίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Είχα περίπου ενενήντα δολάρια στην τράπεζα και αυτό ήταν”, γράφει ο 84χρονος σταρ στα νέα του απομνημονεύματα, “Sonny Boy”. “Είχα να ξεκινήσω έναν τρόπο ζωής. Είχα το σπίτι μου στην εξοχή, το οποίο δεν ήθελα να εγκαταλείψω. Ξόδευα και δεν κέρδιζα. Έβγαζα αλλά δεν αποταμίευα”.

Και συνεχίζει: “Θα μπορούσα να πω ότι με εκμεταλλεύτηκαν. Θα μπορούσα να κατηγορήσω τους λογιστές μου. Θα μπορούσα να κατηγορήσω τη [μάνατζέρ μου] Mary Bregman, που με είχε βάλει σε κάποιου είδους φορολογικό παράδεισο στα νότια. Θα μπορούσα να κατηγορήσω τον εαυτό μου, αλλά τότε θα έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη για τις δικές μου πράξεις”.

Ο σταρ πήγε στον δικηγόρο του με την Keaton για να συζητήσουν τα χάλια οικονομικά του όταν η ηθοποιός εξερράγη και φώναξε στον δικηγόρο του Pacino: “Ξέρεις ποιος είναι;” Όταν ο δικηγόρος πήγε να απαντήσει, η σταρ παρενέβη ξανά. “Ναι, θα μου πεις: Μα είναι καλλιτέχνης, όχι! Είναι Η-λί-θι-ος!!” ούρλιαξε και πρόσθεσε: “Είναι αδαής. Όταν πρόκειται γι’ αυτό, πρέπει να τον φροντίσεις“.

Ο Pacino έγραψε ότι η Keaton είχε δίκιο: “Δεν καταλάβαινα πώς λειτουργούσαν τα χρήματα, πόσω μάλλον μια καριέρα. Ήταν μια γλώσσα που απλά δεν μιλούσα”

Η Keaton ενθάρρυνε τον Pacino να ξαναρχίσει τις ταινίες και το πρώτο του έργο ήταν το “Sea of Love.” Το αστυνομικό θρίλερ του 1989 με συμπρωταγωνίστρια την Ellen Barkin είχε μεγάλη αποδοχή στους κύκλους των κριτικών και σημείωσε τεράστια επιτυχία. και μια τεράστια επιτυχία. Ήταν επίσης η πρώτη ταινία του μετά το “Revolution” του 1985.

Ο Al Pacino ομολογεί ότι δεν κέρδισε τόσα πολλά χρήματα από την ταινία επειδή “ήξεραν ότι ήμουν εκτός για τέσσερα χρόνια, οπότε δεν έκλεισαν μια… γλυκιά συμφωνία”.

Ο γεννημένος στο Μπρονξ ηθοποιός σύντομα προσφέρθηκε να επαναλάβει τον ρόλο του Michael Corleone στο “O Νονός III”, και παρ’ όλο που είχε δυσκολευτεί να επαναλάβει τον χαρακτήρα για το πρώτο sequel, δεν δίστασε για την τρίτη ταινία.

Η επιλογή δεν θα μπορούσε να ήταν πιο εύκολη. Ήμουν άφραγκος. Ο Francis [Ford Coppola, ο σκηνοθέτης] ήταν άφραγκος. Και οι δύο χρειαζόμασταν το ψωμί”.

Το “The Godfather Part III” κυκλοφόρησε το 1990 και είχε μεγάλη επιτυχία. Το 2001, ο Pacino βρέθηκε να ζει στο Λος Άντζελες για να είναι πιο κοντά στα δίδυμα του, Anton και Olivia, 23 ετών τώρα, τα οποία μοιράζεται με την πρώην του σύντροφό του Beverly D’Angelo.

Έχει άλλα δύο παιδιά: την Julie, 34, με την εκπαιδεύτρια ηθοποιών Jan Tarrant και τον Roman, ο οποίος γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2023, με τη Noor Alfallah.

Ωστόσο, ο τρόπος ζωής του “μου κόστιζε μια περιουσία”. Γράφει: “Το προσωπικό μου γινόταν όλο και μεγαλύτερο και φρόντιζα δύο σπίτια, τα διαμερίσματά μου και ένα γραφείο, και συντηρούσα τα νοικοκυριά των παιδιών μου. Ξόδευα τριακόσιες ή τετρακόσιες χιλιάδες δολάρια τον μήνα, που είναι πολύ χρήμα”.

Έως το 2011, ο Pacino άρχισε να έχει υποψίες για τον λογιστή του. Ο ηθοποιός είχε ξεδώσει με ένα οικογενειακό ταξίδι στην Ευρώπη, το οποίο περιελάμβανε πτήσεις με ένα Gulfstream 550, κράτηση ενός ολόκληρου ορόφου στο ξενοδοχείο Dorchester και ένα ταξίδι στη Legoland στη Δανία.

Πίσω στο Λος Άντζελες, ο Pacino ανακάλυψε ότι είχε περισσότερα χρήματα από πριν, κάτι που του φάνηκε περίεργο. “Ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά“, παραδέχτηκε πριν μάθει ότι ο λογιστής ήταν πράγματι απατεώνας. Ισχυρίζεται ότι τελικά κρίθηκε ένοχος για την εκτέλεση ενός σχήματος Ponzi (οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε “πυραμίδα” επενδυτών) και εξέτισε ποινή φυλάκισης.

Σύντομα, ο Pacino είχε πτωχεύσει ξανά. “Είχα 50 εκατ. δολάρια και μετά δεν είχα τίποτα. Είχα περιουσία αλλά δεν είχα καθόλου χρήματα… Το είδος των χρημάτων που ξόδευα και πού πήγαιναν ήταν απλώς ένα τρελό μοντάζ απώλειας” γράφει.

Ο σταρ απαριθμεί κάποια από τα έξοδά του: “Πλήρωνα για 16 αυτοκίνητα, 23 κινητά και έναν διακοσμητή που έπαιρνε 400.000 δολάρια τον χρόνο, και πρόσεξε, για ένα σπίτι στο οποίο δεν έμενα καν”

Ο Pacino γράφει ότι είχε ελάχιστη γνώση για το πού πήγαιναν τα χρήματά του: “Δεν υπέγραφα καν τις επιταγές μου – ο λογιστής μου το έκανε και εγώ απλώς τις άφηνα να περάσουν. Δεν έλεγχα και αυτός δεν μου έλεγε πόσα είχα ή πού πήγαιναν τα χρήματα, και δεν έλεγχα ποιος πήρε τι. Αυτός σκεφτόταν: Ας κρατήσουμε αυτόν τον ανόητο ηθοποιό και εγώ παρακολουθώ ποιος πήρε τι. Κι εγώ ήμουν: Ας είναι χαρούμενος αυτός ο ανόητος ηθοποιός, να δουλεύει και θα θερίσω ό,τι σπείρει.”

Μέχρι τότε ο Pacino ήταν στα 70 του και οι παχυλές αμοιβές στις οποίες ήταν συνηθισμένος “πλέον δεν έρχονταν”. Οπότε άρχισε να κάνει προϋπολογισμό και να δουλεύει περισσότερο.

Πούλησε ένα από τα σπίτια του, έκανε διαφημιστικά για την αυστραλιανή τηλεόραση και άρχισε να παραδίδει σεμινάρια. Ο Pacino ομολογεί ότι κάποια από τα μεταγενέστερα πρότζεκτ του έγιναν μόνο για τα χρήματα και δεν ήταν και πολύ καλά.

Η ταινία “Jack and Jill” ήταν η πρώτη που έκανα αφού έχασα τα χρήματά μου. Για να είμαι ειλικρινής, την έκανα επειδή δεν είχα τίποτα άλλο. Ο Adam Sandler με ήθελε και με πλήρωναν πολύ γι’ αυτό… Αγαπώ τον Adam, ήταν υπέροχος στη συνεργασία μου και έγινε πολύ καλός φίλος. Κατέληξα να κάνω πολύ άσχημες ταινίες που δεν θα αναφερθούν, μόνο για το καστ, όταν τα χρήματά μου μειώθηκαν αρκετά. Και κατά κάποιον τρόπο ήξερα ότι ήταν κακές, αλλά έπεισα τον εαυτό μου ότι θα μπορούσα με κάποιο τρόπο να τις κάνω να γίνουν μέτριες”.

Τώρα που είναι μεγαλύτερος, ο βραβευμένος με Όσκαρ σταρ παραδέχεται ότι “πρέπει να σκεφτώ πολύ σοβαρά την περιουσία μου τώρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παίρνω συμβουλές από ανθρώπους που είναι πολύ πιο έξυπνοι από μένα”.

Ο Pacino γράφει ότι ο “Σημαδεμένος” ήταν ο πιο προσοδοφόρος ρόλος του και συνεχίζει να του φέρνει χρήματα.

“Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη ταινία που έκανα ποτέ. Τα χρήματα από αυτήν εξακολουθούν να με υποστηρίζουν. Μπορώ να ζήσω με αυτά, εννοώ, θα μπορούσα, αν ζούσα σαν κανονικός άνθρωπος“.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα