Ψείρες: Κολλάνε τα βαμμένα μαλλιά;
Γυναίκα με ψείρες
Credit: 123RF

Το φθινόπωρο και σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων οι ψείρες αρχίζουν να κάνουν… πάρτι! Όσοι έχουν παιδιά είναι σε μία διαρκή ανησυχία αυτή την εποχή για να μην κολλήσουν ψείρες καθώς δεν είναι εύκολο να τις ξεφορτωθεί κανείς από το κεφάλι του.

Μία ερώτηση που κάνουν συχνά οι μαμάδες είναι εάν οι ψείρες πάνε σε βαμμένα μαλλιά. Η απάντηση είναι ναι! Είναι μύθος ότι τα βαμμένα μαλλιά δεν κολλάνε ψείρες καθώς αυτά τα παρασιτικά ζωύφια τρέφονται με αίμα από το κεφάλι και όχι από την τρίχα.

Ωστόσο η βαφή των μαλλιών μπορεί να σκοτώσει τις ψείρες αλλά όχι απαραίτητα τις κόνιδες.

Οι ψείρες δεν αποτελούν σημάδι κακής υγιεινής και τα τσιμπήματα τους προκαλούν φαγούρα και ερεθισμό.

Πώς είναι οι ψείρες

Κόνιδες

Οι κόνιδες είναι τα αυγά της ψείρας. Μοιάζουν με μικροσκοπικές κίτρινο-καφέ κουκίδες σε μέγεθος μικροσκοπικό, λίγο μικρότερο από κεφάλι καρφίτσας. Συνήθως βρίσκονται κοντά στο τριχωτό της κεφαλής, όπου η θερμοκρασία είναι ιδανική για να διατηρούνται ζεστές μέχρι να εκκολαφθούν. Οι κόνιδες μοιάζουν με πιτυρίδα με τη διαφορά ότι δεν ξεκολλούν από την τρίχα εύκολα. Χρειάζονται 1-2 εβδομάδες για να εκκολαφθούν και μετά την εκκόλαψη, το κέλυφος φαίνεται διαυγές και παραμένει κολλημένο στις τρίχες.

Νύμφες

Οι νύμφες γίνονται ενήλικες ψείρες περίπου μία έως δύο εβδομάδες μετά την εκκόλαψη. Τότε μπορούν και αυτές να γεννήσουν αυγά (κόνιδες).

Ενήλικες ψείρες

Οι ενήλικες ψείρες είναι καφεκόκκινες ή μαύρες. Έχουν 6 πόδια και δεν έχουν φτερά. Ζουν περίπου 40 ημέρες και γεννούν έως και 300 αυγά.

Πώς να απαλλαγείτε από τις ψείρες;

Για να απαλλαγείτε από τις ψείρες επισκεφθείτε τον φαρμακοποιό σας και ζητήστε μία ολοκληρωμένη θεραπεία με λοσιόν (σπρέι) και αντιφθειρικό σαμπουάν. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και φυσικά φροντίστε να αλλάζετε καθημερινά τις μαξιλαροθήκες και τις πετσέτες των μαλλιών. 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα