Γιαούρτι με μέλι: Ο γευστικός συνδυασμός που ενισχύει την υγεία του εντέρου
Γυναίκα κρατώντας το μέλι
Credit: 123RF

Ο συνδυασμός γιαούρτι με μέλι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας. Νεότερες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Illinois, αποδεικνύουν ότι το μέλι βοηθά στη διατήρηση της περιεκτικότητας των προβιοτικών που βρίσκονται στο γιαούρτι, το οποίο με την σειρά του, ενισχύει την υγεία του εντέρου.

Το ελληνικό γιαούρτι, όπως και άλλα γιαούρτια, περιέχουν προβιοτικά όπως το Bifidobacterium animalis. Η κατανάλωση ορισμένων προβιοτικών, μπορεί να προάγει την πεπτική υγεία, τις τακτικές κενώσεις και μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.

«Μας ενδιέφερε ο γαστρονομικός συνδυασμός γιαουρτιού και μελιού, ο οποίος είναι κοινός στη μεσογειακή διατροφή και το πώς επηρεάζει το γαστρεντερικό μικροβίωμα», δήλωσε η Hannah Holscher, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής στο πανεπιστήμιο του Illinois.

«Διαπιστώσαμε ότι μια κουταλιά της σούπας μέλι σε μια μερίδα γιαουρτιού, βοηθά στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι το μέλι είναι ένα πρόσθετο σάκχαρο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε, για να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος. Αλλά η προσθήκη λίγου μελιού στο γιαούρτι είναι ένας ωραίος γαστρονομικός συνδυασμός για να ενσωματώσετε στη διατροφή σας» τόνισε η Holscher.

Γυναίκα τρώει γιαούρτι
Credit: 123RF

«Τα ένζυμα στο στόμα, το στομάχι και το έντερο, βοηθούν στην πέψη και διευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά μειώνουν επίσης τη βιωσιμότητα των μικροβίων. Αυτό είναι εξαιρετικό, όταν πρόκειται για παθογόνα αλλά όχι όταν πρόκειται για ωφέλιμα βακτήρια», δήλωσε η Holscher. «Θέλαμε να δούμε εάν το μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει τα προβιοτικά βακτήρια να επιβιώσουν στο έντερο».

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα όπου δοκίμασαν την επίδραση τεσσάρων διαφορετικών ειδών μελιού (alfalfa, buckwheat, τριφύλλι και άνθος πορτοκαλιού) στη βιωσιμότητα του B. animalis στο γιαούρτι μέσω προσομοιωμένων διαδικασιών πέψης. Καλλιέργησαν μικρόβια σε τρυβλία Petri με διαλύματα που μιμούνταν τη σύνθεση του σάλιου, του στομαχικού οξέος, της εντερικής χολής και των ενζύμων.

Στα υγρά σάλιου και στομάχου, δεν υπήρχαν διαφορές στην επιβίωση του B. animalis μεταξύ των ποικιλιών μελιού και των σημείων αναφοράς (control) γιαουρτιού αναμεμειγμένου με ζάχαρη ή νερό. Ωστόσο, το γιαούρτι με μέλι – ειδικά η ποικιλία τριφυλλιού – βελτίωσε την επιβίωση, των προβιοτικών στο εντερικό στάδιο της πέψης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ήθελαν να δοκιμάσουν τα ευρήματά τους σε μια κλινική μελέτη. Συμμετείχαν 66 υγιείς ενήλικες, στους οποίους ζητήθηκε να καταναλώσουν δύο διαφορετικά τρόφιμα, για δύο εβδομάδες το καθένα – γιαούρτι με μέλι τριφυλλιού και παστεριωμένο, θερμικά επεξεργασμένο γιαούρτι.

Οι συμμετέχοντες, παρείχαν δείγματα και συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια ενώ ολοκλήρωσαν εργασίες αξιολόγησης της διάθεσης, της γνωστικής λειτουργίας και της γενικής ευεξίας τους.

«Τα ευρήματα έδειξαν, ότι ο συνδυασμός μελιού με γιαούρτι βελτίωσε την επιβίωση των προβιοτικών βακτηρίων του γιαουρτιού στο έντερο, επομένως τα αποτελέσματα της εργαστηριακής μελέτης, είχαν πραγματική εφαρμογή στους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά η Holscher.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα