Helen Mirren: Kαταγγέλλει τον ηλικιακό ρατσισμό
Credit: Shutterstock/Joe Seer

Η Helen Mirren επέμεινε ότι οι διακρίσεις κατά της ηλικίας «πρέπει να αλλάξουν», αφού νέα έρευνα έδειξε ότι το ένα τρίτο των άνω των 65 ετών έχουν υποστεί ρατσισμό.

Η 79χρονη ηθοποιός δήλωσε ότι οι διακρίσεις είναι «ανησυχητικές και άδικες» μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Age UK, σύμφωνα με την οποία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αρνητικές εμπειρίες λόγω της ηλικίας τους, από το να τους αντιμετωπίζουν με λιγότερο σεβασμό μέχρι να τους απειλούν.

Η φιλανθρωπική οργάνωση, για την οποία η Dame Helen είναι πρέσβειρα, δήλωσε ότι σύμφωνα με την ανάλυση, το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω και σχεδόν το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας 50 έως 64 ετών στην Αγγλία δήλωσαν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω της ηλικίας τους.

Χρησιμοποιώντας πληθυσμιακές στατιστικές και την ανάλυση από την αγγλική διαχρονική μελέτη για τη γήρανση, η φιλανθρωπική οργάνωση υποστήριξε ότι περίπου 6,1 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω στην Αγγλία έχουν αντιμετωπίσει τον ηλικιακό ρατσισμό.

Αυτό μπορεί να έρχεται να προστεθεί σε άλλες μορφές διακρίσεων για κάποιους, ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση, διαπιστώνοντας ότι περίπου μία στις έξι γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω δήλωσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει σεξισμό, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους από μειονοτικές εθνοτικές ομάδες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας είχαν υποστεί φυλετικές ή θρησκευτικές διακρίσεις.

Το Age UK δήλωσε ότι, ενώ «ο πληθυσμός γερνάει με ταχείς ρυθμούς, ο ηλικιακός ρατσισμός παραμένει διάχυτος» και απηύθυνε εκκλήσεις για την αλλαγή των στάσεων, την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας και τη διασφάλιση ότι οι ανάγκες υγείας και κοινωνικής φροντίδας των ηλικιωμένων «αναγνωρίζονται και ικανοποιούνται πλήρως».

Η Dame Helen δήλωσε: «Η γήρανση συμβαίνει σε όλους μας, αλλά, καθώς μεγαλώνουμε, η ζωή μπορεί να γίνει πιο δύσκολη. Πολλοί θα αρχίσουν να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο, κάτι που μπορεί όχι μόνο να είναι πολύ ενοχλητικό αλλά και άδικο».

Όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, πρέπει να αισθάνονται ότι συμπεριλαμβάνονται και ότι εκτιμώνται και αυτό προσπαθεί να επιτύχει το Age UK.

Κατέληξε με τα εξής λόγια: «Πρόκειται για μια φιλόδοξη αλλά πραγματικά σημαντική πρόκληση, καθώς τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν και είναι προς το συμφέρον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι γίνονται σεβαστοί και αντιμετωπίζονται ως τα άτομα που είναι».

Η φιλανθρωπική οργάνωση ανέφερε ότι έως το 2040 εκτιμάται ότι πάνω από το 40% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι άνω των 50 ετών και πάνω από πέντε εκατομμύρια θα είναι 80 ετών και άνω, γεγονός που προτρέπει την κοινωνία να προσαρμοστεί «τόσο για να κερδίσει τα μέγιστα από το πλεονέκτημα που είναι ο ηλικιωμένος πληθυσμός μας, όσο και για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι».

Η φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε ότι οι «μεγάλες ανισότητες» στα εισοδήματα των συνταξιούχων στο Ηνωμένο Βασίλειο σημαίνει ότι μόνο μια μειοψηφία ζει με μέτρια ή άνετα εισοδήματα (17%), ενώ οι περισσότεροι επιβιώνουν με ελάχιστα εισοδήματα ή ζουν σε συνθήκες φτώχειας (82%).

Η Age UK, η οποία έχει επικρίνει έντονα το σχέδιο της κυβέρνησης να περιορίσει τις πληρωμές για το χειμερινό καύσιμο μόνο σε όσους λαμβάνουν συνταξιοδοτικό επίδομα, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που θα χάσουν την πληρωμή φέτος θα δυσκολευτούν οικονομικά, καθώς 1,6 εκατομμύρια βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και 900.000 έχουν εισόδημα λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας.

Τόνισαν επίσης ότι το 71% των συνταξιούχων με αναπηρία θα χάσει την πληρωμή για το χειμερινό καύσιμο, παρ’ όλο που πολλοί έχουν υψηλό ενεργειακό κόστος λόγω κακής υγείας ή αναπηρίας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα