Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά βοηθά στην παροχή των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων για να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές. Ωστόσο, η υγιεινή διατροφή δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς τα λαχανικά είναι ακριβά, κάποια εκτός εποχής ή χαλάνε γρήγορα στο ψυγείο. Για αυτό τον λόγο, πολλοί ειδικοί συνιστούν τη χρήση κατεψυγμένων λαχανικών, τα οποία μπορούν πραγματικά να παρέχουν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών από τα φρέσκα λαχανικά.
Μόλις μαζευτεί ένα λαχανικό, αρχίζει να χάνει τα θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με την Cassandra Burke, RDN. Δεδομένου ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά καταψύχονται αμέσως στη μέγιστη ωρίμανση, αυτό κλειδώνει τις βιταμίνες και τα μέταλλα, σταματώντας τη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών. Τα λαχανικά περνούν επίσης από επεξεργασία, αποθήκευση και μεταφορά, έτσι ώστε μέχρι να φτάσουν στο παντοπωλείο ή την κουζίνα του σπιτιού, η ποιότητα των θρεπτικών συστατικών που απομένουν μπορεί να επηρεαστεί.
Πρόσθετο πλεονέκτημα στα πλούσια θρεπτικά συστατικά των κατεψυγμένων λαχανικών, είναι συχνά λιγότερο ακριβά, ειδικά εάν το λαχανικό της επιλογής σας είναι εκτός εποχής. Η Burke σημειώνει επίσης ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και δεν θα χαλάσουν τόσο γρήγορα όσο τα φρέσκα αντίστοιχα. Τα προσυσκευασμένα λαχανικά έχουν ήδη καθαριστεί και προετοιμαστεί, καθιστώντας τα έτοιμα για ψήσιμο κατευθείαν από την κατάψυξη.
Τα 6 λαχανικά που πρέπει να αγοράσετε κατεψυγμένα
Ο διατροφολόγος και ειδικός στην αθλητική ιατρική Δρ. Peter Brukner συχνά μιλάει για τα κατεψυγμένα τρόφιμα και πώς μπορούμε να τα ενσωματώσουμε στη διατροφή μας. Ενώ πολλά λαχανικά μπορεί να είναι μια θετική προσθήκη στον καταψύκτη σας, ο Δρ. Brukner σημειώνει ότι ορισμένα λαχανικά είναι στην πραγματικότητα καλύτερα για κατάψυξη από άλλα. Και ενώ οι μελλοντικές επιλογές είναι επίσης υπέροχες φρέσκες, η συλλογή τους κατευθείαν από τον διάδρομο της κατάψυξης διασφαλίζει ότι έχετε πάντα στη διάθεσή σας θρεπτικά, ώριμα λαχανικά.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και K, καθώς και σε φυτικές ίνες, λέει ο Δρ. Brukner. Το κατεψυγμένο μπρόκολο διατηρεί καλά την τραγανότητά του και το λαμπερό πράσινο χρώμα του και μπορείτε να το απολαύσετε ως συνοδευτικό ή ως προσθήκη σε φαγητό.
Σπανάκι
Το κατεψυγμένο σπανάκι είναι γεμάτο σίδηρο και πολλές βιταμίνες. Είτε χρησιμοποιείται σε smoothies, σούπες ή ζυμαρικά, το κατεψυγμένο σπανάκι είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε επιπλέον θρεπτικά συστατικά σε οποιοδήποτε γεύμα.
Αρακάς
Αυτό το λαχανικό με την γλυκιά γεύση και το λαμπερό πράσινο είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Ακόμα και όταν είναι παγωμένος, ο αρακάς μαγειρεύεται γρήγορα και είναι ένα βολικό και απλό λαχανικό.
Πιπεριές
Αυτά τα πολύχρωμα λαχανικά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες Α και C, σημειώνει ο Δρ. Brukner. Δεδομένου ότι η κατάψυξή τους δεν επηρεάζει την τραγανή υφή τους, μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες.
Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και μαγειρεύεται καλά όταν είναι παγωμένο. Αυτό το λαχανικό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για το ρύζι, λέει ο Δρ. Brukner.
Ανάμεικτα Λαχανικά
Μπορείτε συχνά να βρείτε ανάμεικτα σακουλάκια λαχανικών στην κατάψυξη, κάτι που είναι ένας βολικός τρόπος για να έχετε πολλές πηγές θρεπτικών συστατικών σε ένα γεύμα. «Αναζητήστε πολύχρωμα μείγματα για να πάρετε ένα ευρύτερο φάσμα βιταμινών», συμβουλεύει ο Δρ. Brukner.