Σούπες: Οι 5 πιο νόστιμες που μειώνουν το σάκχαρο και τις προτείνουν οι διαιτολόγοι
γυναίκα κρατάει στα χέρια της ένα μπολ με σούπα φακές
Credit: 123RF

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, ανυπομονούμε να φορέσουμε τα αγαπημένα μας πλεκτά αλλά και να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας σούπες. Δεν είναι απλά μια νόστιμη επιλογή για να νιώθουμε ζεστοί/ές… Η σούπα είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας, καθώς η σωστή συνταγή βοηθάει να διαχειριστούμε το σάκχαρό μας. Πολλές σούπες περιέχουν συστατικά που προάγουν την υγεία. ‘Οπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Επίσης έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, κάτι πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι οι καρδιακές παθήσεις συνδέονται στενά με τον διαβήτη.

Δυστυχώς, οι κρύοι μήνες συμπίπτουν και με την επιστροφή της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης. Ευτυχώς, η σούπα είναι το τέλειο πιάτο για να λάβετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα απομακρύνοντας τον κίνδυνο να αρρωστήσετε. Μάλιστα, οι σούπες με βάση τον ζωμό βοηθούν να παραμείνετε ενυδατωμένοι/ες. 

Οι καλύτερες σούπες αν έχετε διαβήτη

Φακές σούπα

Η σούπα φακής είναι μια εξαιρετική επιλογή επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αλλά χαμηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά, τονίζει η Vandana Sheth, διαιτολόγος ειδική στον διαβήτη με έδρα στο Λος Άντζελες. Μάλιστα, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές παρέχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 16 γραμμάρια φυτικών ινών.  «Αυτό το διατροφικό προφίλ το καθιστά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ικανοποιητικό και φιλικό προς το σάκχαρο του αίματος», λέει.

Σούπα φακή
Credit: 123RF

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φακές είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας μερίδας 110 γραμμαρίων (περίπου 1 φλιτζάνι) μαγειρεμένων φακών μείωσε το σάκχαρο στο αίμα μετά το γεύμα έως και 20%. 

Σούπα Minestrone

Η σούπα Minestrone είναι ένα γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, λέει η Jessica DeGore, διαιτολόγος και πιστοποιημένη ειδικός στη φροντίδα και εκπαίδευση του διαβήτη. Αν ανησυχείτε για τους υδατάνθρακες από τα ζυμαρικά, η DeGore προτείνει να επιλέξετε ζυμαρικά ολικής αλέσεως για επιπλέον φυτικές ίνες ή να αντικαταστήσετε τα ζυμαρικά με άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Σούπα μινεστρόνε
Credit: 123RF

Τσίλι σούπα

Απολαύστε πικάντικο τσίλι με πολλά ψιλοκομμένα λαχανικά με φυτικές ίνες για να αντικαταστήσετε το βόειο κρέας. Προτιμήστε κοτόπουλο ή γαλοπούλα και να μειώσετε το συνολικό κορεσμένο λίπος ανά μερίδα. Η Alyssa Pacheco, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του The PCOS Nutritionist, είναι λάτρης του τσίλι κοτόπουλου. «Το κοτόπουλο και τα φασόλια, είναι γεμάτα με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιο σταθερά, κάτι που θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο γεμάτοι», επισημαίνει.

Βελουτέ λαχανικών

Αν έχετε στο ψυγείο λαχανικά που κινδυνεύουν να μαραθούν ή να λήξουν, τότε φτιάξτε μια κατσαρόλα με πολτοποιημένη σούπα λαχανικών. Από μπρόκολο μέχρι ντομάτα ή καρότο, οι επιλογές είναι ατελείωτες για σούπες πουρέ λαχανικών.

γυναίκα κρατάει ένα πιάτο σούπας
Credit: 123RF

Αυτές οι απαλές σούπες, είναι όχι μόνο απλές στην παρασκευή τους, αλλά είναι και όφελος για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, καθώς είναι γεμάτες με φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Επιπλέον, τείνουν να έχουν χαμηλότερους υδατάνθρακες. Πολλές σούπες λαχανικών είναι επίσης πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, όπως βιταμίνες Α και C.

Σούπα κοτόπουλου

Η κοτόσουπα είναι μια βασική τροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Παράλληλα είναι εύκολο να παρασκευαστεί με χαμηλότερους υδατάνθρακες. Εάν θέλετε να βελτιστοποιήσετε την πρωτεΐνη στην επόμενη κατσαρόλα με κοτόσουπα, η Gina Jones, MS, RDN, ιδιοκτήτρια του Gina Jones Nutrition, συνιστά τη χρήση ζωμού οστών για επιπλέον πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα. 

Κοτόσουπα αβγολέμονο
Credit: Dreamstime

Υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές κοτόσουπας, αλλά η σούπα λαχανικών με ζωμό κοτόπουλου είναι η κορυφαία επιλογή σούπας για τον διαβήτη σύμφωνα την Jones. «Η πρωτεΐνη από το ζωμό κοτόπουλου και το κοτόπουλο βοηθά στον κορεσμό και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Τα μη αμυλούχα λαχανικά (όπως τα καρότα, τα χόρτα, το σέλινο) παρέχουν πρόσθετα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες που περιορίζουν την επιθυμία και βελτιώνουν τον κορεσμό και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα