Γεύση από σταρ: Ψωμί σόδας με σταφίδες, φτιαγμένο από τα χεράκια της Saoirse Ronan
(Photo by Larry Busacca/Getty Images)

Είναι μόλις 27 χρόνων, κι όμως έχει εκατοντάδες υποψηφιότητες για κινηματογραφικά βραβεία, ανάμεσα στις οποίες και τέσσερις για Οσκαρ, ενώ έχει ήδη βάλει στο ράφι της μία Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στην ταινία «Lady Bird». Αν δεν έχετε κάνει ακόμα τη σύνδεση, η Saoirse Ronan (Σίρσα Ρόναν) ήταν η μικρή αδερφή της Keira Knightley (Κίρα Νάιτλι) στην ταινία «Εξιλέωση» του 2007, στην ερμηνεία της οποίας υποκλίθηκαν κοινό και κριτικοί, ανοίγοντάς της τον δρόμο για μια λαμπρή καριέρα.

Ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε ταινίες όπως το περιπετειώδες «Hanna», το ρομαντικό «Brooklyn», την προαναφερθείσα δραμεντί «Lady Bird», το βιογραφικό δράμα εποχής «Mary, Queen of Scots» και το σύγχρονο remake του ρομαντικού δράματος «Μικρές Κυρίες», ενώ έχει συμμετάσχει και σε δύο ταινίες του Γουές Αντερσον, το «Grand Budapest Hotel» και, προσφάτως, το «The French Dispatch». Διαπρέποντας στα μέχρι τώρα κινηματογραφικά της βήματα, οι «New York Times» της χάρισαν το 2020 μία θέση στη λίστα τους με τους 10 σπουδαιότερους ηθοποιούς του 21ου αιώνα!

Η Saoirse Ronan στην απονομή των 92 Annual Academy Awards του 2020, στο Hollywood.
(Photo by Amy Sussman/Getty Images)

Αξίζει να σημειωθεί πως, αν και η Σ. Ρόναν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, οι μετανάστες Ιρλανδοί γονείς της την πήραν σε ηλικία 3 ετών και επέστρεψαν στη γενέτειρά τους. Έχοντας μεγαλώσει στο Δουβλίνο, διαθέτει διπλή υπηκοότητα (αμερικανική και ιρλανδική). Ίσως γι’ αυτό, όταν το 2017, λίγες ημέρες πριν από την πλέον παραδοσιακή αμερικανική γιορτή, αυτή των Ευχαριστιών, ζητήθηκε από τους ηθοποιούς της ταινίας «Lady Bird» να μοιραστούν συνταγές για το εορταστικό τραπέζι, εκείνη επέλεξε να δώσει την αγαπημένη της συνταγή για παραδοσιακό ιρλανδέζικο ψωμί σόδας με σταφίδες.

Ψωμί σόδας με σταφίδες

Υλικά για 6-8 άτομα

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5 κ.σ. ζάχαρη

1½ κ.γ. αλάτι

1/3 κ.γ. μαγειρική σόδα

3 κ.σ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε κύβους

1 φλ. ξινόγαλο

2/3 φλ. σταφίδες

Υλικά

Τρόπος Παρασκευής

• Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ. και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190oC.

• Αναμειγνύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα και 4 κ.σ. ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι το μείγμα να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.

• Ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε εκεί το ξινόγαλο και σταδιακά φέρνουμε τα ξηρά υλικά προς το κέντρο, ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.

• Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε ώστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα στη ζύμη. Με αλευρωμένα χέρια, την πλάθουμε σε μπάλα.

• Τη μεταφέρουμε στη φόρμα, πιέζουμε ελαφρά να απλωθεί (χωρίς να φτάσει να ακουμπάει στα τοιχώματα της φόρμας), την πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και ψήνουμε το ψωμί για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο real taste & style.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα