Η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος είναι μια πρακτική που υιοθετείται όλο και περισσότερο, τόσο για λόγους υγείας, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος. Νεότερη μελέτη επιβεβαιώνει το σημαντικότερο όφελος που αποκομίζουμε από μια τέτοια πρακτική, στρεφόμενοι σε πιο χορτοφαγικά πρότυπα διατροφής.
Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης φαίνεται πως κρύβουν ένα σημαντικό μυστικό της μακροζωίας, που ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα άτομα ανά τον κόσμο.
Η υιοθέτηση μιας διατροφής με περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερες ζωικές πηγές κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς, οι οποίοι αντίστοιχα κερδίζουν περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, που διερεύνησε τα οφέλη μιας διατροφής με βάση τις φυτικές τροφές (plant-based).
Οι Ιρλανδοί ερευνητές από το Queen’s University στο Μπέλφαστ, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων φυτικής προέλευσης, είχαν και χαμηλότερα ποσοστά σοβαρών ασθενειών, όπως χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, καρκίνου και ιδιαίτερα καρδιαγγειακής νόσου, ακόμη και καταγμάτων ισχίου.
Για τη μελέτη τους, χρησιμοποίησαν μια ανασκόπηση περισσότερων από 126.000 Βρετανών ενηλίκων από τη βάση δεδομένων UK Biobank, που επιλέχθηκαν την περίοδο μεταξύ του 2006 και του 2010 και παρακολουθήθηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία.
Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη αξιολογήθηκαν σχετικά με τις συνήθειες της καθημερινής τους διατροφής – είτε αυτή ήταν plant-based είτε ενός πιο δυτικού τύπου διατροφής με περισσότερο πρόχειρο φαγητό.
Όπως παρατήρησαν:
οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο μειώθηκαν κατά 8% και 7% αντίστοιχα
τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι καρδιακές προσβολές μειώθηκαν εξίσου κατά 16% και 14% αντίστοιχα
«Οι plant-based διατροφές έχουν κερδίσει δημοτικότητα τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για λόγους υγείας. Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν ότι μια τέτοια διατροφή που περιλαμβάνει λιγότερες ζωικές τροφές, ζαχαρούχα ποτά, σνακ και επιδόρπια σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και χρόνιων ασθενειών μεταξύ των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο» σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Tilman Kuhn.
Αρκετά σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αυτά ήταν συναφή ανεξάρτητα από τους καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου χρόνιων ασθενειών και τη γενετική προδιάθεση.
«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν μια στροφή προς την πρόσληψη τροφίμων, που δίνει έμφαση στα υγιεινά φυτικά τρόφιμα, για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, ανεξάρτητα από τον γενετικό κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Ωστόσο, απαιτούνται μελλοντικές μελέτες σε πληθυσμούς με μεγαλύτερη φυλετική και πολιτισμική ποικιλομορφία για την αξιολόγηση του κινδύνου εμφάνισης σημαντικών χρόνιων ασθενειών σε σχέση με τα πρότυπα της φυτικής διατροφής» καταλήγει ο δρ. Tilman Kuhn.