Αντηλιακό γαλάκτωμα ή Αντηλιακό έλαιο – ποιο προστατεύει καλύτερα;
αντηλιακό λάδι
Credit: @misstpw / Instagram

Το αντηλιακό λάδι σώματος είναι μία από τις πιο αγαπημένες επιλογές για την προστασία μας – αλλά είναι εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό με το παραδοσιακό αντηλιακό;

Με την αυξανόμενη δημοτικότητα του αντηλιακού (έτσι!), η αγορά προϊόντων SPF επεκτείνεται ταχύτερα από ποτέ. Άρα έχουμε πλέον περισσότερα foundation με αντηλιακή προστασία, σπρέι και στικ για εύκολη ανανέωση, αλλά και αντηλιακά λάδια. Αυτά τα προϊόντα, που θυμίζουν τα λάδια μαυρίσματος σε υφή αλλά περιέχουν υψηλό SPF, αλλάζουν το παιχνίδι όσον αφορά την προστασία του δέρματός μας. Αλλά είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με μια παραδοσιακή αντηλιακή λοσιόν ή σπρέι;

Αντηλιακά λάδια: Ποια είναι η σύστασή τους

Τα αντηλιακά έλαια είναι ακριβώς αυτό που καταλαβαίνουμε. Μια μορφή αντηλιακού που βασίζεται σε έλαιο. Ενυδατώνει και μαλακώνει το δέρμα, αφήνει ένα διάφανο τελείωμα και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Προσοχή: Το αντηλιακό λάδι δεν είναι το ίδιο με λάδι μαυρίσματος που έχει SPF, καθώς η σύνθεση του πρώτου συνήθως δεν περιέχει ορυκτέλαιο. Το ορυκτέλαιο μπορεί μεν να βοηθήσει στη βελτίωση της απαλότητας του δέρματος και της λειτουργίας του φραγμού, αλλά απορροφά τις ακτίνες UV. Γενικά, τα λάδια μαυρίσματος δεν παρέχουν επαρκή προστασία, επομένως το αντηλιακό έλαιο είναι μια καλύτερη εναλλακτική που αξίζει να εξετάσετε.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα αντηλιακά έλαια είναι ασφαλή και μια εξαιρετική εναλλακτική στα γαλακτώματα. Είναι εξαιρετικά για την προστασία μας, είναι εύκολα στην εφαρμογή και έχουν ελαφρύτερη υφή. Επίσης, συνήθως δίνουν μια λαμπερή, γυαλιστερή όψη στο δέρμα, κάτι που τονίζει το μαύρισμα.

Είναι το αντηλιακό έλαιο εξίσου αποτελεσματικό με το γαλάκτωμα;

Σύντομη απάντηση: Ναι. Αρκεί να τηρείτε κάποιους κανόνες. Δηλαδή να έχει SPF 30 ή υψηλότερο, να εφαρμόζετε τη σωστή ποσότητα -περίπου 2 μεγάλες κουταλιές σούπας για κάθε χέρι και πόδι- και να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή όσο συχνά πρέπει -κάθε δύο ώρες ή περισσότερο εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε πολύ.

Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι υπάρχει σωστός τρόπος εφαρμογής του αντηλιακού ελαίου ώστε να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το αντηλιακό λάδι

  • Ανακινείτε το έλαιο πριν από τη χρήση και ψεκάζετε τις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές περίπου 15-20′ πριν από την έκθεση.
  • Για ομοιόμορφη εφαρμογή κρατάτε το μπουκάλι ψεκασμού περίπου 15 – 20 εκατοστά μακριά. Φροντίστε να το απλώσετε καλά για να αποφύγετε τα σημεία που μπορεί να μην καλύφθηκαν. Επαναλαμβάνετε την εφαρμογή τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, ή πιο συχνά αν κολυμπάτε ή ιδρώνετε.

Τα αντηλιακά έλαια είναι ακόμα πιο ωφέλιμα για τον κανονικό ή ξηρό τύπο επιδερμίδας ή τον αφυδατωμένο από τον ήλιο. Κι αυτό γιατί λειτουργούν ως μαλακτικό κάνοντας το δέρμα πιο απαλό και λείο, παγιδεύοντας την υγρασία στο εσωτερικό του. Οι τύποι με λιπαρό δέρμα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν αντηλιακά έλαια. Παρόλα αυτά πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί ώστε αυτές οι συνθέσεις να μην επιδεινώσουν τυχόν τάσεις ακμής.

Αντηλιακό Γαλάκτωμα ή Αντηλιακό Έλαιο; Το τελικό συμπέρασμα

Τα αντηλιακά έλαια είναι μια ωφέλιμη προσθήκη στην τσάντα της παραλίας. Η τελική επιλογή εξαρτάται από τα γούστα και τον τύπο της επιδερμίδας σας. Ό,τι και να επιλέξετε όμως να θυμάστε να χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα και να το ανανεώνετε όσο συχνά χρειάζεται. Ωστόσο κανένα αντηλιακό δεν προφυλάσσει 100% από τον ήλιο. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου, τα καπέλα με φαρδύ γείσο, ρούχα προστασίας και τις ομπρέλες για σκιά. Έτσι, θα αποφύγετε τα εγκαύματα και θα μειώσετε τον κίνδυνο βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία, κρατώντας το δέρμα σας υγιές και χαρούμενο.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα