Στο σφυρί χειρόγραφο του «Ξένου» του Αλμπέρ Καμύ
Credit: Tajan Auction / Instagram

Ένα πλήρες χειρόγραφο του διάσημου μυθιστορήματος «Ο Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ βγαίνει σε πλειστηριασμό σήμερα 4 Ιουνίου, στο Παρίσι, περιβεβλημένο από κάποιο μυστήριο, καθώς θεωρείται μεταγενέστερο της έκδοσης του βιβλίου.

Η αξία αυτού του σπάνιου χειρογράφου έχει εκτιμηθεί από 500.000 έως 800.000 ευρώ. Τη δημοπρασία έχει αναλάβει ο οίκος Tajan.

Ο Αλμπέρ Καμύ, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1957, δημιουργεί σύγχυση με αυτό το χειρόγραφο των 104 σελίδων που έχει γράψει ολόκληρο με το χέρι του και το οποίο είναι δεμένο με μαύρο δέρμα. «Η ιστορία του και η ακριβής χρονολόγησή του παραμένουν μυστηριώδεις», υπογραμμίζει ο οίκος δημοπρασιών στην παρουσίαση του χειρογράφου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Καμύ τελειώνει το χειρόγραφο γράφοντας μια πιθανόν ψευδή χρονολογία, «Απρίλιος 1940».

«Ο Ξένος» είχε γραφεί πράγματι εκείνη την εποχή στο Παρίσι και διορθωθεί έως τον Σεπτέμβριο 1941, πριν κυκλοφορήσει τον Μάιο 1942 από τις εκδόσεις Gallimard. Όμως οι ειδικοί στον Καμύ εκτιμούν ότι το χειρόγραφο αυτό είναι ιδιαίτερου τύπου, αφού φέρεται ότι χρονολογείται το 1944, αν πιστέψουμε τη μαρτυρία της συζύγου του συγγραφέα, Φρανσίν Καμύ, και διάφορες ενδείξεις.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα