Πέθανε η θρυλική Ανούκ Εμέ
Anouk Aimée
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θλίψη στον κόσμο του κινηματογράφου αφού έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός, Ανούκ Εμέ, στα 92 της χρόνια.

Τη θλιβερή είδηση γνωστοποίησε η κόρη της Μανουέλα Παπατάκη στον λογαριασμό της στο Instagram:
Με την κόρη μου, Galaad, και την εγγονή μου, Mila, έχουμε μεγάλη θλίψη να ανακοινώσουμε τον θάνατο της μητέρας μου Anouk Aimée. Ήμουν δίπλα της όταν πέθανε σήμερα το πρωί στο σπίτι της στο Παρίσι” έγραψε στην ανακοίνωσή της η κόρη της θρυλικής σταρ.

Η Μανουέλα Παπατάκη ειναι η κόρη της Ανουκ Εμέ και του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Νίκου Παπατάκη.

 Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον θάνατο της Εμέ ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καλλιτεχνικός πράκτοράς της. “Η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί”, δήλωσε ο καλλιτεχνικός πράκτορας Σεμπαστιάν Περολά του πρακτορείου TimeArt.

Η Ανούκ Εμέ είχε πρωταγωνιστήσει σε εμβληματικές κινηματογραφικές ταινίες όπως «Ένας άνδρας και μια γυναίκα», «Λόλα» και «Ντόλτσε Βίτα».

Ξεκίνησε την καριέρα της στα 14 της χρόνια ενώ στη διάρκεια της καριέρας της εμφανίσθηκε σε 70 κινηματογραφικές ταινίες από το 1947. Στα πρώτα της βήματα σπούδασε υποκριτική και χορό, παράλληλα με τη βασική της εκπαίδευση.

Με την Ντόλτσε Βίτα του Φεντερίκο Φελίνι (1960), η Εμέ θεωρήθηκε ένα “ανερχόμενο, εκπληκτικό αστέρι” στον κόσμο του κινηματογραφικού θεάματος. Ακολούθως, έπαιξε στα έργα Λόλα, η γυναίκα της ακολασίας (1961) του Ζακ Ντεμί, “8½” (Φελίνι, 1963), George Cukor’s Justine (Ντεμί, 1969), Η τραγωδία ενός γελοίου ανθρώπου (1981) του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και Πρετ-α-πορτέ του Ρόμπερτ Άλτμαν (1994). Χάρις στην ερμηνεία της στην ταινία Ένας άντρας και μια γυναίκα (1966), η οποία τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ, κατέκτησε την παγκόσμια αναγνώριση.

Θεωρήθηκε μια από τους 100 πιο ελκυστικούς ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 1995 που διενέργησε το περιοδικό Empire. Το πρότυπο που ενσάρκωνε ήταν αυτό της “μοιραίας γυναίκας”, με μελαγχολική αύρα.

Στα ’60s, το περιοδικό Life έγραψε ότι “ύστερα από κάθε ταινία, η αινιγματική ομορφιά της ενισχύεται στη μνήμη του κοινού” και την αποκάλεσε ως την ομορφότερη κάτοικο της “Αριστερής Όχθης” του Σηκουάνα, εννοώντας ότι οι ρόλοι που απέδιδε ήταν ιδιαίτερης καλλιτεχνικής κουλτούρας.

Στα 1967 η Εμέ βραβεύθηκε με τον “Χρυσό Σκούφο” ως καλύτερη δραματική ηθοποιός και επιπλέον της απονεμήθηκε το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού του Φεστιβάλ των Καννών του 1980. Στα 2002 τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Κινηματογράφου (César) της Γαλλίας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα