Ο θυμός αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά συναισθήματα του ανθρώπου, αλλά μπορεί να αποβεί καταστροφικός, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη διαχείριση. Επιστημονικά, ο θυμός δημιουργείται όταν τα επινεφρίδια εκκρίνουν ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Στη συνέχεια ο εγκέφαλος δίνει σήμα για να μετακινηθεί το αίμα από το στομάχι στους μύες ώστε το σώμα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Όλη αυτή η διαδικασία όμως έχει σοβαρές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Ορισμένα από τα πιο βασικά προβλήματα που προκαλούνται είναι:
Εγκέφαλος
Αρχικά επηρεάζεται ο εγκέφαλος, ο οποίος μπαίνει σε λειτουργία «υπερδιέγερσης», με αποτέλεσμα να θολώνει την κρίση του ατόμου, να δημιουργεί έλλειψη συγκέντρωσης και τέλος διαταραχή του ύπνου. Παράλληλα παρατηρούνται έντονοι πονοκέφαλοι σε πολλούς ανθρώπους, μετά από μία «φάση» θυμού.
Καρδιά
Επιπλέον, διάφορες επιπλοκές είναι πιθανό να παρατηρηθούν και στην καρδιά. Το συναίσθημα του θυμού επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος, δημιουργεί ταχυκαρδία και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Σύμφωνα με μελέτες, εντός δύο ωρών μετά από ένα ξέσπασμα θυμού υπερδιπλασιάζεται η πιθανότητα καρδιακής προσβολής. Αυτό φυσικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ένταση του θυμού.
Πέψη
Ο θυμός έχει άμεσες επιπτώσεις και στην πέψη, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ο εγκέφαλος και το έντερο αλληλοεπηρεάζονται. Συγκεκριμένα ο θυμός και το στρες προκαλούν διαταραχή της εύρυθμης λειτουργίας του εντέρου και προκαλούν δυσφορία, ενώ παράλληλα αυξάνουν ή μειώνουν την όρεξη του ατόμου. Ο διαρκής θυμός μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου.
Δερματικά προβλήματα
Ο θυμός αποτελεί τη βασική αιτία της φαγούρας, των εξανθημάτων και του κνησμού. Συγχρόνως ο χρόνιος θυμός εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα αν υπάρχει κάποιο τραύμα, αυξάνονται οι πιθανότητες φλεγμονών και λοιμώξεων.
Κατάθλιψη και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
Ο συνεχής θυμός οδηγεί σε συναισθηματικές και ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι σχέσεις του ατόμου με το κοινωνικό περιβάλλον του. Επίσης τα άτομα με ανεξέλεγκτο θυμό μπορεί να οδηγηθούν σε αυτοκαταστροφικές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών, καθώς αναζητούν τρόπους για να βρουν ψυχική ισορροπία.
Η λέξη κλειδί για τη διαχείριση του θυμού είναι ο αυτοέλεγχος. Το θυμό πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ως ένα φυσιολογικό συναίσθημα, απλά θα πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε με ψυχραιμία. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να βρει τον κατάλληλο τρόπο για να ελέγχει τις εκρήξεις θυμού. Άλλους ενδεχομένως να τους ηρεμεί ο καθαρός αέρας και μία βόλτα, άλλους η σωματική άσκηση ή η μουσική. Οι ειδικοί προτείνουν επίσης τον διαλογισμό ως τεχνική χαλάρωσης. Υπάρχουν αμέτρητες λύσεις αντιμετώπισης. Ωστόσο πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η καταπίεση των συναισθημάτων δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς ο συσσωρευμένος θυμός οδηγεί σε κατάθλιψη και μελαγχολία.