Εξάψεις εμμηνόπαυσης: 7 συμβουλές επιβίωσης για το καλοκαίρι
Credit: 123rf

Η νυχτερινή εφίδρωση και οι εξάψεις είναι δύο από τα πιο συχνά προβλήματα που δημιουργεί η εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Οι εξάψεις παρουσιάζονται περίπου στο 75% των γυναικών στην προεμμηνόπαυση και μπορεί να συνεχιστούν από 6 μήνες έως και 5 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες περιγράφουν τις εξάψεις ως μια αίσθηση απότομης και έντονης ζέστης, που δεν οφείλεται σε εξωτερικές πηγές. Μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι έχουν ταχυκαρδία, να κοκκινίζει το πρόσωπο τους και να ιδρώνουν κυρίως στο επάνω μέρος του σώματος.

Η διάρκεια μιας κρίσης έξαψης είναι μικρή, από λίγα λεπτά έως και λίγο παραπάνω από ένα δεκάλεπτο. Αντίστοιχα, ποικίλει η συχνότητα που παρουσιάζονται, ενώ μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στη διάρκεια, την ένταση και τη συχνότητα κατά την πορεία της προεμμηνόπαυσης ή/και της εμμηνόπαυσης.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι εξάψεις είναι πιο συχνές τον Ιούλιο ενώ οι νυχτερινές εφιδρώσεις τον Ιούνιο. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την έντονη ζέστη αλλά και τις εξάψεις. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να απολαύσετε ανάσες δροσιάς.

Μελέτη σε 955 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που παρακολουθούσαν τα συμπτώματά τους για δέκα χρόνια διαπίστωσε ότι οι εξάψεις ήταν πιο συχνές τον Ιούλιο ενώ οι νυχτερινές εφιδρώσεις κορυφώθηκαν τον Ιούνιο. Παρόλο, που οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι για να ξεπεράσετε τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης πιο εύκολα.

Credit: 123RF

Μείνετε δροσερές στον καύσωνα: Χρησιμοποιήστε κλιματισμό και παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής ώρας της ημέρας. Ένας αφυγραντήρας και ένα δροσερό ντους πριν τον ύπνο μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Αποφύγετε τις ενέργειες που πυροδοτούν τις εξάψεις: Μπορεί να φαίνεται ότι οι εξάψεις είναι τυχαίες, αλλά συχνά προκαλούνται από συγκεκριμένα ερεθίσματα. Κοινά ερεθίσματα περιλαμβάνουν το άγχος, το ζεστό περιβάλλον, τη χρήση στενών ρούχων, το κάπνισμα, την καφεΐνη, το αλκοόλ, τα τρόφιμα με ζάχαρη και τα πικάντικα φαγητά.

Ντυθείτε κατάλληλα: Επιλέξτε χαλαρά ρούχα από βαμβάκι και λινό που βοηθούν στην αποφυγή εξάψεων και καλύπτουν την υγρασία σε περίπτωση υπερβολικής εφίδρωσης.

Επιλέξτε το σωστό αντηλιακό: Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα αντηλιακό που «αναπνέει» και δεν εμποδίζει την εφίδρωση.

Γυναίκα στην εμμηνόπαυση πίνει νερό
Credit: 123RF

ΕνυδατωθείτεΠίνετε άφθονο νερό για να ανακουφίσετε τις εξάψεις και να αναπληρώσετε τα υγρά που χάνονται μέσω της εφίδρωσης. Το παγωμένο νερό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Γυναίκα στην εμμηνόπαυση αθλείται
Credit: 123RF

Κρατήστε το σώμα σας σε κίνηση: Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να αποτρέψει την εμφάνισή τους. Μια ώρα μέτριας έντασης άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Κάντε διαλογισμό: Πρακτικές όπως ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές, το τάι τσι και η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εξάψεων. Αναζητήστε μαθήματα γι’ αυτές τις πρακτικές.

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές για να απολαύσετε το υπόλοιπο του καλοκαιριού χωρίς εξάψεις και προβλήματα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα