Τη στρατιωτική του θητεία εξέτισε ο Κώστας Βουτσάς την περίοδο 1953-54 στην έδρα του Β’ Σώματος Στρατού, στη Βέροια.
Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μια σπάνια φωτογραφία του αξέχαστου ηθοποιού και έγραψε για την αγάπη του Κώστα Βουτσά για τη Βέροια. Όπως σημειώνει, στα χρόνια των μεγάλων επιτυχιών αποτελεί έναν από τους αγαπημένους τόπους προορισμού τόσο για τις θεατρικές περιοδείες, όσο και για να δει από κοντά φιλικά πρόσωπα, παρακολουθώντας παράλληλα και αγώνες ποδοσφαίρου ως φανατικός οπαδός της ομάδας της πόλης, μετά τη μεγάλη αδυναμία του στην ΑΕΚ.
Όπως γράφει ο Άρης Λουπάσης αναλυτικά στην ανάρτησή του:
Ο αξέχαστος Κώστας Βουτσάς (δεξιά) σε ηλικία 22 ετών στην Βέροια κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του την περίοδο 1953-54 στην έδρα του Β’ Σώματος Στρατού. Η πανέμορφη πρωτεύουσα της Ημαθίας θα κατακτήσει την καρδιά του κορυφαίου Έλληνα ηθοποιού, καθώς θα περάσει εκεί το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του, αναπτύσσοντας βαθιά και μακρόχρονη φιλία με ντόπιους συναθλητές του από τον ΒΑΟ. Στα χρόνια των μεγάλων επιτυχιών αποτελεί έναν από τους αγαπημένους τόπους προορισμού τόσο για τις θεατρικές περιοδείες, όσο και για να δει από κοντά φιλικά πρόσωπα παρακολουθώντας παράλληλα και αγώνες ποδοσφαίρου ως φανατικός οπαδός της ομάδας της πόλης μετά την μεγάλη αδυναμία του στην ΑΕΚ.
Η κατάταξη στον στρατό γίνεται το 1953 μετά την αποφοίτησή του από την Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το μικρόβιο της υποκριτικής μπαίνει από τα νεανικά χρόνια σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση όπου βρίσκεται για προπόνηση καθώς υπήρξε δυνατός αθλητής ταχυτήτων και άλματος εις μήκος. Κατά την διάρκεια της προπόνησης παρακολουθεί τυχαία μια ερασιτεχνική παραστάση και αμφισβητώντας το παίξιμο ενός εκ των παιδιών ως μεθυσμένος, καλείται ο ίδιος να υποδυθεί τον συγκεκριμένο ρόλο δημιουργώντας αυθόρμητα μια απίστευτα φυσική και εκφραστική ερμηνεία. Μετά τον στρατό συμμετέχει σε θεατρικά μπουλούκια της εποχής που θα αποτελέσουν ένα σημαντικό σχολείο για να εμπλουτίσει τα υποκριτικά προσόντα του.
Σε μια από τις παραστάσεις των μπουλουκιών όπου εμφανίζεται μαζί με τη νεαρή τότε ηθοποιό Κυριακή Παπαδοπούλου (Μαρινέλλα), τον ανακαλύπτει η ήδη φτασμένη πρωταγωνίστρια Καλή Καλό με την οποία συμμετέχει στη συνέχεια σε μεγάλες επιθεωρήσεις και μουσικές παραστάσεις της εποχής. Η απόλυτη καλλιτεχνική απογείωση γίνεται το 1961 με τον Φίνο και τον Γιάννη Δαλιανίδη στον “Κατήφορο” για να ακολουθήσει μια επιτυχημένη καλλιτεχνική διαδρομή για περισσότερο από εξήντα χρόνια που τον κατατάξει επάξια στο Πάνθεον των σπουδαίων Ελλήνων ηθοποιών.
Σημειώνεται πως η φωτογραφία είναι από το Αρχ. Stergios Zygoulianos, Φωτ. Αφοί Ασικίδη, Παλιές φωτογραφίες Βέροιας.