Όπως είπε και ο ίδιος στο κανάλι του στο YouTube, τόσα χρόνια τα πήγαινε εξαιρετικά με τους μονολόγους, αλλά πλέον νιώθει την ανάγκη να ξεκινήσει έναν διάλογο. Τον Απρίλιο 2021, στην πρώτη καραντίνα, ξεκίνησε την IGTV σειρά McConaughey Takes, στην οποία μίλησε ανοιχτά για τους πιο δημοφιλείς ρόλους που έχει παίξει.
Έτσι μας έβαλε στο παρασκήνιο της ζωής του στην αντίστοιχη περίοδο και μέσα από την αφήγησή του δίνει και ένα μάθημα ηθοποιίας αλλά κυρίως σοφίας. Στα 52 του χρόνια πια, ο Matthew McConaughey, αυτό το κακό αγόρι του Χόλιγουντ, χορτασμένος από τη ζωή, φορτωμένος με τη σοφία που του προσφέρουν εμπειρίες όπως το να γίνεις πατέρας τρεις φορές, να παίξεις σε ταινίες που αφήνουν ιστορία, να βραβευτείς με Οσκαρ και πολλά ακόμα, μας παρουσιάζει και μια άλλη πλευρά του – εκείνη του συγγραφέα.
Πριν από οκτώ χρόνια άρχισε να βάζει σε τάξη σκέψεις που κατέγραφε από παιδί σε ένα σημειωματάριο. Η περιπετειώδης ζωή του έγινε best seller λίγο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του, τον Οκτώβριο του 2020.
Έχουμε δει πολλούς χολιγουντιανούς αστέρες να γράφουν βιβλία για τη ζωή τους, που όμως δεν κάνουν πωλήσεις. Το Greenlights που κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο Greenlights – Άναψε πράσινο, φύγαμε! από τις εκδόσεις Πεδίο δεν είναι ένα από αυτά.
Τι όμως κάνει την αυτοβιογραφία του McConaughey μοναδική και άρα best seller; Θα λέγαμε πως είναι η ίδια η στάση του ηθοποιού απέναντι στη ζωή.
Σε μια ομιλία του πριν από τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Οστιν, όπου είναι καθηγητής και επικεφαλής του τομέα πολιτισμού, μίλησε από καρδιάς και είπε στους φοιτητές του:
«Η ζωή δεν είναι εύκολη υπόθεση και μην πιστέψετε ποτέ το αντίθετο. Η ζωή δεν είναι δίκαιη, ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα γίνει. Μην πέσετε ποτέ στην παγίδα να νιώθετε πως είστε θύμα της. Γιατί δεν ισχύει. Ξεπεράστε το και τελειώνετε».
Αντίστοιχα, στο βιβλίο του αναφέρει πολλές στιγμές όπου η ζωή τον χαστούκισε, από όταν ήταν μικρό παιδί, με μια δυσλειτουργική οικογενειακή ζωή, μέχρι το peak της καριέρας του. «Κάναμε το Dallas Buyers Club με 4,9 εκατ. δολάρια σε είκοσι πέντε ημέρες. Δεν ζητήσαμε άδεια από κανέναν. Δεν δειλιάσαμε. Δεν υποχωρήσαμε, κατακτήσαμε τον στόχο. Είχα φτάσει 67 κιλά», λέει για την ταινία όπου η ερμηνεία του ξεχώρισε και βραβεύτηκε γι’ αυτήν με Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
Ο ίδιος επικυρώνει τα όσα λέει με τη στάση του και ίσως αυτό να κάνει το βιβλίο του ένα πραγματικά καλό βιβλίο αυτοβελτίωσης. Μεταξύ άλλων, αναφέρει την αρχή της καριέρας του, που προέκυψε από την επανάληψη μίας θετικής λέξης, το χαρακτηριστικό «Alright, alright, alright» που είπε στο Dazed and Confused. Ήταν οι πρώτες λέξεις που είπε σε ταινία, στην οποία είχε μόνο τρεις σκηνές και κατέληξε να δουλεύει για τρεις εβδομάδες. Οι λέξεις φαίνεται να έχουν μεγάλη σημασία για τον McConaughey. Στο βιβλίο του γράφει χαρακτηριστικά:
«Απίστευτο. Τι ανόητη λέξη. Μια λέξη αγενής και ασεβής. Πιστεύουμε ότι, όταν τη χρησιμοποιούμε, κολακεύουμε και δίνουμε εύσημα: “Τι απίστευτο παιχνίδι”. “Τι απίστευτη ταινία”. “Τι απίστευτη πράξη θάρρους”. “Τι απίστευτο ηλιοβασίλεμα”. “Τι απίστευτη ευκαιρία”. […] Αναγνώρισε την ύπαρξη του μεγαλείου και των φαινομένων, της αριστείας και των εξαιρετικών πραγμάτων, των απολαύσεων και όσων προκαλούν πόνο. Αναγνώρισέ τα ως αληθινές οντότητες, όμορφες και φρικτές ταυτόχρονα, τραγικές και παραδεισένιες. Μην είσαι αφελής απέναντι σε καταστάσεις καλοσύνης ή καλής τύχης που προκαλούν δέος, ούτε εύπιστος απέναντι στην ικανότητα του ανθρώπου να κάνει κακό. Μην είσαι τυφλός απέναντι στην αξιοπιστία της φυσικής ομορφιάς και των φυσικών καταστροφών. Τίποτα από όσα κάνει ο Θεός ή η Μητέρα Φύση δεν είναι απίστευτο, κι αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο μπορείς να βασιστείς στους ανθρώπους, είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Μην είσαι τόσο έκπληκτος, το απίστευτο συμβαίνει διαρκώς, μερικές φορές είναι θεϊκό, άλλες φορές είναι μια ροχάλα στο πρόσωπο. Μην το αρνηθείς. Βασίσου σε αυτό, περίμενέ το. Πίστεψέ το».
Το καταστάλαγμα των εμπειριών του McConaughey έχει μεταφερθεί σε motivational video στο YouTube και μετρά πολλά εκατομμύρια views από όλο τον κόσμο.
Ο ίδιος είναι στ’ αλήθεια ένας ηθοποιός, ένας άνθρωπος που ποιεί, δηλαδή, φτιάχνει το ήθος των συνανθρώπων του. Και για να το καταφέρει αυτό φαίνεται πως δεν χρειάζεται απαραίτητα κινηματογραφικούς ρόλους, μπορεί και με την πένα του.