Η Angelina Jolie μιλά ενάντια στις φυλετικές ανισότητες στον κόσμο της ιατρικής περίθαλψης.
Σε ένα δημοσίευμα που έγραψε η 48χρονη ηθοποιός και ακτιβίστρια και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Nursing την Τετάρτη, η Jolie περιέγραψε λεπτομερώς τη νέα τεχνολογία που επιτρέπει να φαίνονται οι μελανιές σε σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Ως υπέρμαχος κατά της ενδοοικογενειακής βίας, αποκάλυψε ότι επισκέφθηκε τη νοσοκόμα Katherine N. Scafide για να δει “την απλή, φορητή συσκευή” που κατευθύνει “εναλλασσόμενο φως” στο δέρμα.
Η μητέρα έξι παιδιών έδωσε, επίσης, μια γεύση από τη δική της οικογενειακή εμπειρία, λέγοντας ότι έχει δει τα “έγχρωμα παιδιά της να διαγιγνώσκονται λανθασμένα” λόγω του χρώματος του δέρματός τους. Κοντά στο τέλος του άρθρου της, η Jolie αποκάλυψε ότι η 18χρονη κόρη της Zahara, η οποία κατάγεται από την Αιθιοπία, υποβλήθηκε σε μια ιατρική επέμβαση όπου της είπαν να κοιτάξει για ροζ χρώμα γύρω από τα σημεία των τομών της ώστε να ελέγξει για ακατάλληλη επούλωση.
“Έκανα μια συζήτηση με την κόρη μου, γνωρίζοντας και οι δύο μας ότι θα έπρεπε να ψάξουμε για σημάδια μόλυνσης με βάση τις δικές μας γνώσεις και όχι με βάση αυτά που είχε πει η νοσοκόμα, παρά τις αναμφίβολα καλές προθέσεις της”, έγραψε η Jolie.
Η νέα “τεχνική είναι έως και πέντε φορές πιο αποτελεσματική στην ανίχνευση μελανιών από ό,τι το λευκό φως, ακόμη και τέσσερις εβδομάδες μετά τον τραυματισμό“, εξήγησε η Jolie νωρίτερα στο άρθρο της.
Συνέχισε λέγοντας ότι οι μώλωπες είναι ένας “κορυφαίος” τραυματισμός της κακοποίησης, και όμως, οι έγχρωμοι επιζώντες συχνά δεν έχουν τραυματισμούς που να μπορούν να γίνουν αντιληπτοί με γυμνό μάτι, οπότε δεν εντοπίζονται από τους γιατρούς και τους διασώστες.
“Για τα θύματα κακοποίησης, τα αποδεικτικά στοιχεία του τραυματισμού είναι συχνά ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση σε νομική προστασία και θεραπεία σωματικής και ψυχικής υγείας, καθιστώντας τον ρόλο των επαγγελματιών υγείας κρίσιμο”, έγραψε η σταρ. “Χωρίς τη χρήση της καλύτερης διαθέσιμης τεχνολογίας για την ανίχνευση μελανιών, οι έγχρωμοι επιζώντες κακοποίησης βρίσκονται σε σημαντικό μειονέκτημα όσον αφορά τη σωστή αναγνώριση και τεκμηρίωση των τραυματισμών τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για περαιτέρω κακοποίηση και έχουν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν δικαιοσύνη ή ιατρική περίθαλψη.”
Η Jolie αναγνώρισε ότι αυτή η νέα τεχνολογία ανίχνευσης μελανιών είναι μόνο ένα κομμάτι της ευρύτερης εικόνας, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας των επιζώντων κακοποίησης.
“Ας είμαστε ξεκάθαροι: η φυλετική προκατάληψη στη συλλογή εγκληματολογικών στοιχείων είναι μόνο μία πτυχή πολύ μεγαλύτερων κοινωνικών ζητημάτων που οδηγούν σε ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη και φυλετικά μεροληπτικά αποτελέσματα στην υγεία“, επεσήμανε. “Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον απαράδεκτο, δυσανάλογο αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στις έγχρωμες κοινότητες της Αμερικής και όλοι πρέπει να αντιμετωπιστούν.”
Νοσηλευτές που είναι εξοικειωμένοι με τα τραύματα των θυμάτων κακοποίησης είπαν στη Jolie ότι “κρίσιμα στοιχεία” συχνά χάνονται στις έρευνες λόγω της έλλειψης ικανότητας να δουν μελανιές σε έγχρωμους ανθρώπους, οι οποίες επίσης χρειάζονται έως και 48 ώρες για να εμφανιστούν στο ανθρώπινο σώμα, είπε.
“Με βάση την εμπειρία και όλα όσα έμαθα από τους ειδικούς, αναγκάστηκα να υποστηρίξω τη συμπερίληψη ενός προγράμματος επιχορήγησης για μη προκατειλημμένη εγκληματολογική τεχνολογία στο νόμο του 2022 για την ανανέωση του νόμου περί βίας κατά των γυναικών, ο οποίος έχει πλέον υπογραφεί ως νόμος”, υποστήριξε η Jolie. “Αυτό το πρόγραμμα επιχορήγησης είναι μια ευκαιρία να στηρίξουμε τους επαγγελματίες υγείας στο κρίσιμο έργο τους”.
Και πρόσθεσε: “Η προηγμένη τεχνολογία θα πρέπει να είναι καθολικά διαθέσιμη στο πλαίσιο της προσπάθειας να σωθούν ζωές και να βελτιωθούν τα νομικά αποτελέσματα για τους επιζώντες της κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων μεθόδων για την ανίχνευση και τη μέτρηση της θερμότητας στο σημείο του τραυματισμού, ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματος.”
Η Jolie συνέχισε κλείνοντας το κομμάτι αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και η οικογένειά της, η οποία “έχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη”, υποφέρει από την ανισότητα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης – συμπεριλαμβανομένης της “προτεραιότητας του λευκού δέρματος στην ιατρική.”
“Από την τεχνολογία μέχρι τη βελτίωση της ποικιλομορφίας και της εκπροσώπησης στην ιατρική έρευνα και εκπαίδευση, είναι καιρός να αγκαλιάσουμε νέες λύσεις”, κατέληξε.