Françoise Hardy: Πέθανε στα 80 της η Γαλλίδα pop τραγουδίστρια και ίνδαλμα της μόδας τη δεκαετία του ’60
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ηλικία 80 χρόνων έφυγε από τη ζωή η Françoise Hardy, με την τραγική είδηση να την ανακοινώνει ο γιος της Thomas Dutronc.

Η ζωή της τραγουδίστριας σημαδεύτηκε από τη μακρά μάχη με τον καρκίνο, καθώς έπασχε από καρκίνο του λεμφικού συστήματος, αλλά και από τον θάνατο της αδερφής της, Michèle, το 2004.

Ο Dutronc σε ανάρτησή του στο Instagram έγραψε “Η μαμά έφυγε” συνοδεύοντας τη λιτή ανακοίνωση με μια φωτογραφία του από τη βρεφική του ηλικία στην αγκαλιά της μαμάς του.

Ο Hardy έπασχε από λεμφικό καρκίνο από το 2004 και είχε υποβληθεί σε πολυετή ακτινοθεραπεία και άλλες θεραπείες για την ασθένεια. Το 2015, τέθηκε για λίγο σε τεχνητό κώμα μετά την επιδείνωση της κατάστασής της, ενώ από τότε είχε προβλήματα με την ομιλία, την κατάποση και την αναπνοή. Το 2021 είχε ταχθεί υπέρ της ευθανασίας, λέγοντας ότι η Γαλλία είναι “απάνθρωπη” που δεν επιτρέπει τη διαδικασία, όπως μετέδωσε ο Guardian.

Η Hardy γεννήθηκε εν μέσω αεροπορικής επιδρομής στο κατεχόμενο από τους Ναζί Παρίσι το 1944 και μεγάλωσε στην πόλη, κυρίως από τη μητέρα της. Σε ηλικία 16 ετών, έλαβε την πρώτη της κιθάρα ως δώρο και άρχισε να γράφει τα δικά της τραγούδια, να τα ερμηνεύει ζωντανά και να κάνει οντισιόν για δισκογραφικές εταιρείες. Το 1961 υπέγραψε συμβόλαιο με την Disques Vogue.

Εμπνευσμένη από το γαλλικό στιλ της γαλλικής μπαλάνας καθώς και τα αναδυόμενα πιο μοντέρνα στυλ της pop και του rock’n’roll, η Hardy έγινε βασικό μέρος του στιλ yé-yé που κυριάρχησε στη γαλλική μουσική των μέσων του αιώνα. Ονομάστηκε έτσι από την προτίμηση των αγγλόφωνων συγκροτημάτων της εποχής να τραγουδούν το “yeah”, και η Hardy έβαλε το χεράκι της στην επινόησή του: ένα πρώιμο τραγούδι, το La Fille Avec Toi, ξεκινούσε με τις αγγλικές λέξεις: “Oh, oh, yeah, yeah, yeah”.

Η μπαλάντα Tous les garçons et les filles, που συνέθεσε η ίδια, ήταν η μεγάλη της επιτυχία το 1962 και πούλησε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα- ήταν στην κορυφή των γαλλικών charts, όπως και τα πρώιμα singles Je Suis D’Accord και Le Temps de L’Amour. Το 1963, η Hardy εκπροσώπησε το Μονακό στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και κατέλαβε την πέμπτη θέση.

Η αυξανόμενη ευρωπαϊκή φήμη της σήμαινε ότι άρχισε να ηχογραφεί εκ νέου το ρεπερτόριό της σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών. Το 1964 το τραγούδι της All Over the World, μεταφρασμένο από το Dans le Monde Entier, έγινε η μοναδική της επιτυχία στο Top 20 του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η φήμη της διήρκεσε στη Γαλλία, στην Ιταλία και τη Γερμανία. Το 1968, το Comment te Dire Adieu, μια εκδοχή του It Hurts to Say Goodbye (που αρχικά έγινε διάσημο από τη Vera Lynn) σε στίχους του Serge Gainsbourg, έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.

Η ομορφιά και η επιδέξια αισθητική της Hardy, η οποία περιελάμβανε καθαρές σιλουέτες ραπτικής μαζί με πιο casual εμφανίσεις, όπως πλεκτά και ροκ τζιν και δέρμα, καθόρισαν τη φαινομενική ευκολία της γαλλικής κουλτούρας του 20ού αιώνα. Έγινε μούσα για σχεδιαστές όπως ο Yves Saint Laurent και ο Paco Rabanne, ενώ αποτέλεσε επίσης συχνό θέμα για φωτογραφίες μόδας, τις οποίες τράβηξαν οι Richard Avedon, David Bailey και William Klein. Αργότερα, η σχεδιάστρια Rei Kawakubo θα ονόμαζε την εταιρεία της Comme des Garçons από έναν στίχο ενός τραγουδιού της Hardy.

Ο Hardy αποτέλεσε αντικείμενο λατρείας για πολλούς άνδρες αστέρες της ποπ της δεκαετίας του ’60, συμπεριλαμβανομένων των Rolling Stones και του David Bowie.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα