Οι μωβ μέδουσες εξακολουθούν να «κάνουν διακοπές» στις ελληνικές θάλασσες παρόλη τη φθίνουσα πορεία τους σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Σύμφωνα με το JellyReport, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου που ήδη διανύουμε, αναμένεται να δούμε μια διάσπαση των μεδουσών σε περισσότερα μέρη.
Πρόκειται για σημεία του Αργοσαρωνικού, των Κυκλάδων και του Ιονίου. Ωστόσο η μετακίνηση των μεδουσών εξαρτάται πάντα και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής.
Οι λουόμενοι που θα προτιμήσουν τις παραπάνω περιοχές για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν και για αυτό συνιστάται στους πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν σε παραλίες που έχουν πλαγκτόν καθώς οι μέδουσες τρέφονται από αυτό.
Επίσης δεν πρέπει για κανέναν λόγο οι πολίτες να θάβουν τις μέδουσες στην άμμο, γιατί το πρόβλημα μεταφέρεται έξω, με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη.
Τι προκαλεί το τσίμπημα των μεδουσών
Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.
Τα συμπτώματα μετά από επαφή-τσίμπημα από τη μέδουσα μπορεί να είναι: Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.
Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως: υπόταση, βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα-εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.