Ο Πάπας αγιοποιεί τον 15χρονο “influencer του Θεού” – O πρώτος άγιος της Καθολικής Εκκλησίας στη νέα χιλιετία
Carlo Acutis
Credit: vaticannews.va

Το Βατικανό ανακοίνωσε πως ο Πάπας Φραγκίσκος και οι καρδινάλιοι διέταξαν την αγιοποίηση του 15χρονου Carlo Acutis μαζί με άλλα 14 άτομα.

Ο γνωστός ως influencer του Θεού γίνεται ο πρώτος άγιος της Καθολικής Εκκλησίας στη νέα χιλιετία.

Το Κολέγιο των Καρδιναλίων συγκεντρώθηκε μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο το πρωί της Δευτέρας στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού για μια τακτική δημόσια συνεδρίαση, όπου εξέτασαν τα αίτια της αγιοποίησης των μακαριστών.

Ο Καρδινάλιος Marcelo Semeraro, Έπαρχος του Δικατείου για τις Αιτίες των Αγίων, παρουσίασε μια σύντομη έκθεση -γνωστή στα λατινικά ως Peroratio- σχετικά με τη ζωή και τα θαύματα των 15 υπό εξέταση ανθρώπων, μετά την οποία το Κονσιστόριο ψήφισε και ενέκρινε την αγιοποίησή τους.

Ο Carlo Acutis ήταν ένας Ιταλός σχεδιαστής ιστοσελίδων που κατέγραφε θαύματα της Θείας Ευχαριστίας και εγκεκριμένες εμφανίσεις της Παναγίας και τα κατέγραφε και τα δύο σε μια ιστοσελίδα που σχεδίασε πριν πεθάνει από λευχαιμία.

Ο Acutis διακρινόταν για την ευθυκρισία του, τις ικανότητές του στους υπολογιστές και την αφοσίωσή του στην Ευχαριστία, η οποία αποτέλεσε κεντρικό θέμα της ζωής του και μακαρίστηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο στις 10 Οκτωβρίου 2020.

Οι άνθρωποι γύρω του τον θεωρούσαν “computer geek” λόγω του πάθους του και της ικανότητάς του με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο. Ήταν ικανός στη χρήση του Dreamweaver, της Java, της C++ και του Ubuntu. Συχνά βοηθούσε άλλους με τεχνικά θέματα.

Carlo Acutis
Credit: vaticannews.va

Όταν ήταν 14 ετών, ο ιερέας της ενορίας του του ζήτησε να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα για την ενορία του, τη Σάντα Μαρία Σεγκρέτα στο Μιλάνο. Ύστερα από αυτό, ένας ιερέας στο λύκειό του του ζήτησε να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα για την προώθηση του εθελοντισμού. Για την εργασία αυτή, κέρδισε έναν εθνικό διαγωνισμό με τίτλο “Sarai volontario” (Θα γίνεις εθελοντής).

Θέλοντας να μεταδώσει την πίστη στη νέα γενιά, ο Acutis ασχολήθηκε με τη δημιουργία ενός ιστότοπου αφιερωμένου στην καταγραφή κάθε αναφερόμενου ευχαριστιακού θαύματος στον κόσμο και τη διατήρηση ενός καταλόγου με τις εγκεκριμένες εμφανίσεις της Παναγίας από την Καθολική Εκκλησία. Εκτίμησε τις πρωτοβουλίες του Μακαριστού Giacomo Alberione για τη χρήση των μέσων ενημέρωσης για τον ευαγγελισμό και τη διακήρυξη του Ευαγγελίου, στοχεύοντας να κάνει το ίδιο και με τον δικό του ιστότοπο.

Ο Acutis ξεκίνησε τον ιστότοπο το 2004 και εργάστηκε πάνω σε αυτόν για δυόμισι χρόνια, εμπλέκοντας όλη την οικογένειά του στο έργο. Παρουσιάστηκε στις 4 Οκτωβρίου 2006, την εορτή του Αγίου Φραγκίσκου, λίγες μόνο ημέρες πριν απόν το θάνατό του. Επειδή νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, ο Acutis δεν μπόρεσε να παραστεί στο ντεμπούτο της έκθεσής του στην εκκλησία San Carlo Borromeo της Ρώμης

Ο Acutis λέγεται ότι θαύμαζε τα σχέδια των ιταλικών αυτοκινητοβιομηχανιών Lancia, Ferrari και Maserati[68]. Μετά την παρακολούθηση της Συνάντησης του Ρίμινι, η οποία έλαβε χώρα κοντά στα εργοστάσια παραγωγής των αυτοκινήτων, άρχισε να αναρωτιέται γιατί η Εκκλησία δεν μπορούσε να παρουσιάσει καλύτερα τον Χριστό και την Εκκλησία.

Credit: vaticannews.va

Πέθανε το 2006 από λευχαιμία, ενώ λόγω των ικανοτήτων του στους υπολογιστές πήρε το παρατσούκλι ο influencer του Θεού.

Σύμφωνα με το Vatican News, η μεγαλύτερη ομάδα νέων Αγίων μαρτύρησε στη Δαμασκό της Συρίας το 1860 και είναι γνωστή ως “Μάρτυρες της Δαμασκού”. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται ο π. Manuel Ruiz López, OFM, οι 7 σύντροφοί του και οι αδελφοί Abdel Moati, Francis και Raphael Massabki, τρεις Μαρωνίτες λαϊκοί.

Και οι 11 σκοτώθηκαν από το μίσος της πίστης κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου του 1860, κατά τον οποίο χιλιάδες χριστιανοί σκοτώθηκαν στην οθωμανική Συρία από μουσουλμάνους πολιτοφύλακες. Σύμφωνα με το Peroratio, οι αδελφοί Massabki και οι 8 Φραγκισκανοί δολοφονήθηκαν τη νύχτα της 9ης Ιουλίου 1860, καθώς προσεύχονταν μέσα στην εκκλησία των Φραγκισκανών στη Δαμασκό.

Τα ονόματα των 14 νέων Αγίων θα εγγραφούν στον κατάλογο των Αγίων την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024.

Ο πρώτος άγιος της χιλιετίας

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Vatican News, ο Πάπας Φραγκίσκος και το Κονσιστόριο των Καρδιναλίων ψήφισαν να εγκρίνουν την αγιοποίηση του πρώτου αγίου στη χιλιετία, της γενιάς Υ, εκείνων δηλαδή που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996 και είναι ευρέως γνωστοί ως millennials.

Ο Μακαριστός Carlo Acutis θα ανακηρυχθεί πιθανότατα Άγιος κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου του 2025, ενδεχομένως μαζί με άλλες αγιοποιήσεις.

Γεννημένος από Ιταλούς γονείς στο Λονδίνο της Αγγλίας το 1991, ο Carlo ήταν σχεδιαστής ιστοσελίδων και πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία 15 ετών στη Μόντσα της Ιταλίας.

Ήταν γνωστός για την αφοσίωσή του στα ευχαριστιακά θαύματα και τις εμφανίσεις της Παναγίας, τις οποίες κατέγραφε σε έναν ιστότοπο που σχεδίασε. Σύμφωνα με το Peroratio, ο Carlo ήταν “φιλόξενος και στοργικός προς τους φτωχότερους και βοηθούσε τους άστεγους, τους άπορους και τους μετανάστες με τα χρήματα που εξοικονομούσε από το εβδομαδιαίο του χαρτζιλίκι”.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα