Πέθανε ο πρίγκιπας Μιχαήλ, ο εγγονός του βασιλιά Γεωργίου Α’
Πρίγκιπας Μιχαήλ

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα σε ηλικία 85 ετών ο ιστορικός και λογοτέχνης, πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας και της Δανίας. Ήταν ο μοναδικός εν ζωή εγγονός του Γεωργίου Α’ και συγγενής του εκλιπόντος τέως βασιλιά, Κωνσταντίνου.

Ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Χριστόφορος, ήταν ο πέμπτος γιος του βασιλιά Γεωργίου, ενώ η μητέρα του ήταν η Φραγκίσκη της Ορλεάνης, από τον οίκο των Βουρβόνων.

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ, γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1939. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μιχαήλ έζησε στο Μαρόκο, ενώ το 1948, μαζί με την μητέρα του Φραγκίσκη μετακόμισαν στο Παρίσι. Πέντε χρόνια αργότερα, η μητέρα του φεύγει από τη ζωή και την κηδεμονία του αναλαμβάνει ο θείος του.

Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Ιταλίας και πήρε το πτυχίο του στις Πολιτικές Επιστήμες, έρχεται στην Ελλάδα όπου και υπηρετεί για τέσσερα χρόνια στο στρατό. Εκείνη την περίοδο διέμενε στο Τατόι.

Παντρεύτηκε τη Μαρίνα Καρέλλα, κόρη του βιομήχανου Θεόδωρου Καρέλλα και μαζί απέκτησαν δύο κόρες, την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα και την πριγκίπισσα Όλγα. Για να αναγνωριστεί ο γάμος με μη εστεμμένη, ο Μιχαήλ αναγκάστηκε να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του στον ελληνικό θρόνο. Μετά το γάμο του έφυγε από το ανάκτορο και ζούσε με τη σύζυγό του στο Μαρούσι.

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ ξεκίνησε την καριέρα του όχι μόνο ως ιστορικός, αλλά και ως συγγραφέας το μακρινό 1970, όταν μοίραζε το χρόνο του μεταξύ γραπτού λόγου και ιστορικής έρευνας. Καταπιάνονταν με ποικίλα θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα, τους ήρωες της Επανάστασης, τους Λουδοβίκους και τους Τσάρους, αλλά και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ενδεικτικά κάποια από τα έργα του είναι: «Η Μαχαράνη», «Ο Βουρβώνος Μαχαραγιάς», «Ο Τελευταίος Σουλτάνος», «Το Μυστήριο των Κυθήρων», «Μπουμπουλίνα».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα