Σπύρος Φωκάς: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός στα 86 του

Ο Σπύρος Φωκάς έφυγε από τη ζωή στα 86 του χρόνια, το πρωί της Παρασκευής. Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λίλιαν Φωκά με ανάρτησή της στο facebook.

“Καλή αντάμωση Σπύρο μου” έγραψε και συνόδευσε το μήνυμά της με το τραγούδι της Βίκυς Μοσχολιού και του Γιώργου Ζαμπέτα “Τα δειλινά”.

Ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Το τελευταίο διάστημα ήταν σε κέντρο αποκατάστασης. Η σύζυγός του, Λίλιαν Φωκά, ενημέρωνε για την κατάσταση της υγείας του με αναρτήσεις στο facebook. Στις φωτογραφίες που ανέβαζε έδειχνε καταβεβλημένος.

Ποιος ήταν ο Σπύρος Φωκάς

O Σπύρος Ανδρουτσόπουλος καλλιτεχνικά γνωστός ως Σπύρος Φωκάς, έκανε σημαντική καριέρα στο εξωτερικό. Eχει παίξει σε ταινίες, όπως “Ο Ρόκο και τ’ Αδέλφια του”, του Λουκίνο Βισκόντι και “Το διαμάντι του Νείλου.”

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου 1937. Έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του το 1959, στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, “Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα”. Η ταινία πήγε στο Φεστιβάλ των Καννών και αυτή ήταν η αφετηρία για τη διεθνή καριέρα του.

Μετά τη διάκριση αυτή και ως απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη, πήρε το ρίσκο να πάει στην Ιταλία. Στα στούντιο της Τσινετσιτά αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες. Έτσι, συμμετείχε σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες “Όταν θέλει η γυναίκα” του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στη Λάιζα Μινέλι. Όπως και στην “Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του” του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην αξέχαστη Κατίνα Παξινού.

Η ταινία του Φράνκο Ρόσι “Ο Θάνατος ενός Φίλου” απογείωσε την κινηματογραφική του καριέρα. Κέρδισε βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Στη συνέχεια έκανε το μεγάλο βήμα προς το Χόλυγουντ. Συμμετείχε πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, γύρισε στη Φίνος Φίλμ δύο ταινίες με τη Ζωή Λάσκαρη, τον “Εγωισμό” και τη “Στεφανία”, που άφησαν εποχή.

Έφυγε πάλι για την Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έγιναν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Αυτές ήταν το “Διαμάντι του Νείλου” και “Ράμπο 3”.

Συνολικά έπαιξε σε 36 ταινίες, 2 εκ των οποίων της Φίνος Φιλμ. Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του έπαιξε με επιτυχία σε περισσότερες από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική.

Αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική τέλος ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε πολλές κοινωνικές και δραματικές σειρές, σύμφωνα με το βιογραφικό του στη Finos Film.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα