Τρίτη και 13 σήμερα: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα
Μαύρη γάτα
Credit: 123RF

Τρίτη και 13 σήμερα και για πολλούς η μέρα θεωρείται γρουσούζικη και κακότυχη. Γιατί όμως η συγκεκριμένη ημέρα φοβίζει τον κόσμο και πώς ξεκίνησαν οι προλήψεις;

Μερικές από τις επικρατέστερες θεωρίες είναι οι εξής:

Η ημέρα Τρίτη, από μόνη της, έχει μία αρνητική χροιά, και αυτό επειδή όταν θέλουμε να πούμε πως μία σειρά από κακά συμβάντα τελειώνει, την τερματίζουμε στα τρία γεγονότα. «Τρίτωσε το κακό» λέμε, δηλαδή δεν γίνεται να πάει παραπέρα.

Επιπλέον το 13 «χαλάει» την τελειότητα του 12

  • 12 οι μήνες
  • 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας
  • 12 τα ζώδια
  • Λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β’ πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμα του δίπλα σε αυτά των 12 θεών του Ολύμπου.
  • Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου
  • Στα Ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13.

Πρόκειται για δεισιδαιμονία που απαντάται στους Έλληνες αλλά και στους Ισπανόφωνους λαούς. Όταν συμπίπτει Τρίτη και 13, οι προληπτικοί τη θεωρούν πολύ επικίνδυνη και άτυχη ημέρα. Για τους υπόλοιπους λαούς η γρουσούζικη ημέρα είναι η Παρασκευή και 13.

Οι Ισπανόφωνοι λένε για την ημέρα την παροιμία: «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι». Κάτι ανάλογο ισχύει και στη χώρα μας, καθώς οι προληπτικοί την Τρίτη αποφεύγουν να αρχίσουν οποιαδήποτε εργασία, να επιχειρήσουν ταξίδι ή να τελέσουν αρραβώνα. Αντίθετα, η Τρίτη είναι κατάλληλη για εκδηλώσεις μαγείας.

Όποιος φοβάται τον αριθμό 13 πάσχει από «triakaidekaphobia»

Όποιος φοβάται τον αριθμό 13 φέρεται να πάσχει από «triakaidekaphobia». Πολλοί άνθρωποι παραδέχονται ότι αρνούνται να καθίσουν σε θέση με τον αριθμό 13 σε λεωφορεία ή αεροπλάνα, ενώ στα περισσότερα αεροπλάνα δεν υπάρχει η σειρά καθισμάτων “13”, αλλά και ούτε αριθμός πτήσης 13. Στις κάρτες ταρώ, το νούμερο 13 αντιστοιχεί στον θάνατο.

Τη… γρουσούζικη ημέρα έχει τιμήσει και ο ελληνικός κινηματογράφος με την κωμική ταινία του 1963, «Τρίτη και 13», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο «προληπτικός» Νίκος Σταυρίδης και το «γούρι του», ο Γιάννης Γκιωνάκης. Η ταινία είναι σε σενάριο των Γιώργου Λαζαρίδη-Γιώργου Ρούσσου και σε σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου, μας παρουσιάζει την καθημερινότητα ενός προληπτικού πολιτικού μηχανικού, του Νίκου Σταυρίδη, που βρίσκει το «γούρι» του στο πρόσωπο ενός παλιού συμμαθητή του -τον ρόλο τον οποίο έχει ο Γιάννης Γκιωνάκης- πολύ φτωχού, αλλά και πολύ φιλόδοξου

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα