Αλτσχάιμερ: Το απλό πρόγραμμα διατροφής που μειώνει 27% τον κίνδυνο νόσησης
Γυναίκα χαρούμενη με φαγητό
Credit: 123RF

Μια απλή διατροφική παρέμβαση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και σχετικής άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας άνω των 65 ετών ζουν με άνοια, σύμφωνα με στοιχεία του 2014 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η άνοια εμφανίζεται σε διάφορες μορφές —η πιο κοινή από τις οποίες είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ— και χαρακτηρίζεται από μειωμένη ικανότητα μνήμης, σκέψης και λήψης αποφάσεων.

Ο κίνδυνος άνοιας καθορίζεται από μια ποικιλία γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, πολλούς από τους οποίους μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε. Ένας από τους πολλούς εξωτερικούς παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο νευροεκφυλισμού μας είναι η διατροφή.

Μεταξύ των υγιεινών διατροφικών προτύπων, η μεσογειακή διατροφή επιδεικνύει επανειλημμένα βελτιώσεις στη νοητική και σωματική απόδοση, με αρκετές μελέτες να υποδηλώνουν ότι η τήρηση αυτής της δίαιτας μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να αποτρέψει την άνοια.

Το μεσογειακό διατροφικό μοτίβο χαρακτηρίζεται από μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ελαιόλαδο, με μέτρια πρόσληψη τυριού και ψαριού και περιορισμένη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Ωστόσο, μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτής της δίαιτας και την πρόληψη της άνοιας έχουν αποδώσει ασυνεπή αποτελέσματα.

Για να αξιολογήσουν τα υπάρχοντα δεδομένα σχετικά με αυτήν τη συσχέτιση, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην Ιταλία συγκέντρωσαν δεδομένα από 21 ανεξάρτητες μελέτες που κάλυπταν συνολικά 65.955 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Aging Clinical and Experimental Research στις 22 Μαρτίου.

Η αυστηρή τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με μείωση κατά 11% σε όλες τις άνοιες μεταξύ των ηλικιωμένων. Η συσχέτιση ήταν ακόμη ισχυρότερη όταν ελήφθη υπόψη μόνο η νόσος του Αλτσχάιμερ, με την αυστηρή τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής να συνδέεται με 27 τοις εκατό μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Φαγητά που αποτρέπουν χοληστερόλη
Credit: 123RF

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντική εξοικονόμηση τόσο στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης όσο και στην ποιότητα ζωής.

«Παρά το φαινομενικά μικρό προστατευτικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η άνοια είναι μια ασθένεια που διαγιγνώσκεται συχνά, ειδικά στους ηλικιωμένους», γράφουν. «Επιπλέον, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός διέρχεται μια προοδευτική διαδικασία γήρανσης, όπου οι ηλικιωμένοι αποτελούν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

«Ως εκ τούτου, παρόλο που το εκτιμώμενο μέγεθος επίδρασης μπορεί να είναι σχετικά μέτριο, αυτό ισχύει για ένα αρκετά μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, πιθανώς σε άνοδο».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες ήταν καθαρά παρατηρητικές και χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να διαλευκανθούν τυχόν βιοχημικοί μηχανισμοί που στηρίζουν αυτή τη συσχέτιση. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι η μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για αυτές τις επιπτώσεις.

«Οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία (κυρίως η κοιλιακή παχυσαρκία), η δυσλιπιδαιμία και ο διαβήτης τύπου 2 θεωρούνται ότι έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο άνοιας», γράφουν οι ερευνητές. «Αυτοί οι παράγοντες συνδέονται πράγματι με χρόνια φλεγμονή και μεταβολικές δυσλειτουργίες όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η επακόλουθη υπερινσουλιναιμία που θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τον εγκέφαλο.

«Ευρήματα από διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή τήρηση της MedDiet μπορεί να οδηγήσει σε μείωση αρκετών βιοδεικτών φλεγμονής που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

«Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής φαίνεται να διαμεσολαβείται από την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση των πολυάριθμων βιοδραστικών ενώσεων όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα φυτοχημικά και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, που παρέχονται από τα τρόφιμα που συνήθως καταναλώνονται ως μέρος. αυτού του διατροφικού προτύπου».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα