Η κολπική ξηρότητα εμφανίζεται κυρίως την περίοδο πριν και μετά την εμμηνόπαυση, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να νιώθουν πόνο και να μην απολαμβάνουν την ερωτική τους ζωή. Παράλληλα προκαλεί συναισθήματα αμηχανίας τόσο στην ίδια όσο και στο σύντροφό της, με αποτέλεσμα τη συνολική απώλεια της λίμπιντο και τη μείωση των κινήτρων της για σεξουαλική επαφή.
Τι προκαλεί την ξηρότητα του κόλπου
Η ξηρότητα του κόλπου σχετίζεται κυρίως με τη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων στο σώμα. Όπως εξηγεί η Δρ. Cynthia Abraham, γυναικολόγος στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, «μετά και γύρω από την περίοδο της εμμηνόπαυσης, το σώμα παράγει λιγότερα οιστρογόνα, μια ορμόνη που βοηθά στη διατήρηση της ενυδάτωσης, της ελαστικότητας και του πάχους των τοιχωμάτων του κόλπου».
Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και φλεγμονή των τοιχωμάτων του κόλπου, κατάσταση γνωστή ως κολπική ατροφία. Η ξηρότητα δεν περιορίζεται μόνο στον κόλπο, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τις εξωτερικές περιοχές του αιδοίου, προκαλώντας ερεθισμό και κατά την εφαρμογή των εσωρούχων. Επιπλέον, η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να «βάλει φρένο» στην υγιή σεξουαλική ζωή, προκαλώντας πόνο και δυσφορία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Η Δρ. Shannon Laughlin-Tommaso από τη Mayo Clinic τονίζει ότι η ξηρότητα μπορεί επίσης να αρχίσει και στην κλιμακτήριο, δηλαδή πριν από την εμμηνόπαυση, ειδικά εάν η γυναίκα δεν έχει σεξουαλική δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια διαπιστώνει ότι η σεξουαλική επαφή είναι επώδυνη.
Πώς να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα του κόλπου
Ενυδατικά προϊόντα κόλπου: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθημερινά για τη διατήρηση της ενυδάτωσης του κόλπου.
Λιπαντικά προϊόντα: Εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής για να μειώσουν τον πόνο και τον ερεθισμό. Προτιμήστε τα υδατικά λιπαντικά και αποφύγετε τα λιπαντικά με βάση το λάδι.
Κολπικές κρέμες χαμηλής δόσης οιστρογόνων: Σύντομη αγωγή με κρέμες, δισκία ή κολπικούς δακτυλίους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και αν κάνετε ορμονοθεραπεία.
Οσπεμιφένη: Φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από την επώδυνη σεξουαλική επαφή λόγω κολπικής ατροφίας. Η οσπεμιφένη και ο κύριος μεταβολίτης της έχουν στον κόλπο δράση παρόμοια με αυτήν των οιστρογόνων, αυξάνοντας την κυτταρική ωρίμανση και την μετατροπή των κυττάρων του κολπικού επιθηλίου σε βλεννοεκκριτικά κύτταρα.
Δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA): Η πραστερόνη, ήτοι δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA), είναι κολπικά χορηγούμενη σε μορφή υπόθετου που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της επώδυνης σεξουαλικής επαφής.
Τακτική σεξουαλική δραστηριότητα: Η τακτική σεξουαλική επαφή ή η αυτοϊκανοποίηση μπορεί επίσης να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας των κολπικών ιστών.
Εάν τα συμπτώματα συνεχίζονται παρά τη χρήση αυτών των προϊόντων για δύο μήνες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να είναι δυσάρεστη και να επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή και τη γενική ευεξία, αλλά με τις κατάλληλες θεραπείες, μπορείτε να ανακουφιστείτε και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.