Έρευνα: Μία πρωτεΐνη στο αίμα «προειδοποιεί» για κίνδυνο διαβήτη και θανάτου από καρκίνο

Ερευνητές εντόπισαν μία πρωτεΐνη στο αίμα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη και θανάτου από καρκίνο, ιδιαίτερα σε άτομα με υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών από την Σουηδία και την Κίνα, ανέλυσαν ιστορικά υγείας δύο δεκαετιών από περισσότερους από 4.500 μεσήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη «Malmö diet and cancer study».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα προστασίνης, μιας πρωτεΐνης που κυκλοφορεί στο αίμα, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερα επίπεδα.

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είχαν ήδη διαβήτη, οπότε οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε εκείνους που δεν έπασχαν από τη νόσο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι είχαν υψηλά επίπεδα προστασίνης είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Xue Bao, δήλωσε ότι η προστασίνη είναι ένας πιθανός νέος «δείκτης κινδύνου» για τον διαβήτη, αλλά και τον θάνατο από καρκίνο, ιδιαίτερα σε άτομα με  υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Η προστασίνη έχει πολλούς ρόλους στο σώμα, όπως στο να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τον όγκο του αίματος και να καταστέλλει την ανάπτυξη των όγκων που τροφοδοτούνται από το υψηλό σάκχαρο. Ενώ είναι γνωστό ότι ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των όγκων του παγκρέατος, του ήπατος, του εντέρου και του ενδομητρίου, οι βιολογικοί μηχανισμοί δεν είναι καθόλου σαφείς.

Οι ερευνητές αφού διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της προστασίνης και του διαβήτη, εξέτασαν αν τα άτομα με υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από καρκίνο. Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υψηλά επίπεδα προστασίνης, είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο. Οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα προστασίνης και σακχάρου στο αίμα, διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο, σύμφωνα με τη μελέτη. Για κάθε διπλασιασμό της συγκέντρωσης της προστασίνης, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αυξήθηκε κατά 24% σε όσους είχαν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κατά 139% σε όσους είχαν υψηλά.

Η σχέση διαβήτη και καρκίνου δεν είναι πλήρως κατανοητή και αυτή η πρωτεΐνη θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πιθανό κοινό σύνδεσμο μεταξύ των δύο παθήσεων», δήλωσε ο καθηγητής Gunnar Engström, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία. «Πρέπει τώρα να εξετάσουμε σε ποιο βαθμό η προστασίνη σχετίζεται αιτιωδώς με αυτές τις ασθένειες ή αν είναι ένας πολύτιμος δείκτης αυξημένου κινδύνου για ασθένειες», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Πηγή: Guardian

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα