Η νόσος της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες παλινδρομήσεις των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο προκαλώντας βλάβες στο τοίχωμα του οισοφάγου και συμπτώματα όπως αδιαθεσία, δυσπεψία, πόνο ή καύσο χαμηλά στο θώρακα, δυσκαταποσία και έμετο.
Πρόκειται για χρόνια πάθηση και όταν ξεκινήσει, συνήθως διαρκεί για πάντα. Η βλάβη στο τοίχωμα (επιθήλιο) του οισοφάγου είναι επίσης χρόνια, αλλά και αναστρέψιμη εφόσον χορηγηθεί θεραπεία.
Άτομα με περισσότερα από 2 – 3 επεισόδια παλινδρόμησης την εβδομάδα θεωρούνται ότι πάσχουν από τη Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρομική Νόσο. Το συχνότερο σύμπτωμα της παλινδρόμησης είναι το οπισθοστερνικό καύσος (heartburn) το οποίο χαρακτηρίζεται από αίσθημα καύσους ή πίεσης στο μέσον του θώρακα, που συχνά αντανακλά προς το φάρυγγα.
Εκτιμάται ότι ένας στους τρεις ενήλικες βιώνει τα αρνητικά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με συμπτώματα όπως παλινδρόμηση της τροφής ή των οξέων του στομάχου, δυσκολία στην κατάποση, βήχα και καούρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς έχετε την ευκαιρία να πάρετε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια σας και να καταναλώνετε τα τρόφιμα που δε διαταράσσουν το στομάχι προτιμώντας όσα το ηρεμούν. Ο δρ David M. Poppers γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο NYU Langone της Νέας Υόρκης παραθέτει τα τρόφιμα που μάλλον ερεθίζουν το στομάχι των πασχόντων καθώς και εκείνα που είναι πιο φιλικά με το πεπτικό σύστημα.
Ποια τρόφιμα να αποφύγετε
Καυτερά. Τα πικάντικα φαγητά, όπως η σκόνη τσίλι, το πιπέρι αλλά και το σκόρδο θα μπορούσαν να ερεθίσουν τον βλεννογόνο του οισοφάγου, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Thoracic Disease, προκαλώντας το αίσθημα της καούρας.
Λιπαρά κρέατα. Επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και το λουκάνικο και γενικά οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξέλθουν από το στομάχι, σε αντίθεση με τις πιο εύπεπτες τροφές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση τροφής.
Τηγανητά και πρόχειρο φαγητό. Μελέτη του Οκτωβρίου 2014 στο Przegląd Gastroenterologiczny διαπίστωσε κάποια συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης και της διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των τηγανητών τροφών.
Ντομάτες. Λόγω της οξύτητας της ντομάτας, θα μπορούσαν να εντείνουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το ίδιο και ο χυμός ντομάτας.
Εσπεριδοειδή. Όπως και οι ντομάτες, το ίδιο και τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ είναι αρκετά όξινα.
Σκόρδο. Μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα πράσα, έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένα συμπτώματα παλινδρόμησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Primary Care. Αν και δεν είναι σαφείς οι λόγοι, ενδεχομένως ο ένοχος να είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε FODMAPs (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές ενοχλήσεις.
Σοκολάτα. Η σοκολάτα θεωρείται μια από τις χειρότερες τροφές για την καούρα.
Μέντα. Η μέντα θα μπορούσε να εντείνει την καούρα. Αυτό συμβαίνει διότι μπορεί να χαλαρώσει ο οισοφαγικός σφιγκτήρας, επιτρέποντας στο οξύ να ανέλθει.
Καφεΐνη. Η ποσότητα του καφέ και τσαγιού με καφεΐνη θα πρέπει επίσης να περιοριστεί, καθώς θεωρούνται ερεθιστικοί παράγοντες για την παλινδρόμηση.
Ανθρακούχα ποτά. Το αέριο που απελευθερώνεται από τα ανθρακούχα ποτά στο στομάχι αυξάνει την πίεση που ασκείται, αναγκάζοντας τον οισοφαγικό σφιγκτήρα να ανοίξει. Πολλά από αυτά, επίσης, περιέχουν καφεΐνη.
Αλκοόλ. Τα οινοπνευματώδη ποτά θα μπορούσαν εξίσου να διαταράξουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, αυξάνοντας παράλληλα το οξύ του στομάχου.
Ποια τρόφιμα δεν προκαλούν πρόβλημα στο στομάχι
- Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, φυστικοβούτυρο και δημητριακά ολικής αλέσεως, αποφεύγοντας όμως αυτά που ήδη αναφέρθηκαν παραπάνω.
- Ψάρια, ελαιόλαδο και ένα διατροφικό πλάνο με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή
- Άπαχα κρέατα στον ατμό ή ψητά και αυγά
- Ημίπαχα ή άπαχα γαλακτοκομικά
- Λευκό ψωμί και ζυμαρικά
- Ροφήματα βοτάνων και άφθονο νερό.