Η ρίζα – υπερτροφή που προλαμβάνει οστεοπόρωση και διαβήτη – Ιδανική για δίαιτα
Σέλινο και ρύζα σέλερι
Credit: 123RF

Η σελινόριζα θεωρείται από τους διατροφολόγους πολύτιμο λαχανικό, καθώς περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες C, Β1, Β2 και Κ. Διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες κατά των παθήσεων των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και των αρθριτικών. Ωμή όσο και μαγειρεμένη, η σελινόριζα είναι μια θρεπτική “υπερδύναμη”, με ξεχωριστή γεύση, αν και τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά δεν σε προδιαθέτουν να την καταναλώσεις. Βρασμένη δίνει μόνο 14 θερμίδες στα 100γρ., άρα είναι ιδανική για δίαιτα.

Η σελινόριζα (Apium graveolens var. rapaceum) είναι ποικιλία σέλινου που καλλιεργείται για το βρώσιμο του στέλεχος, ή το υποκοτυλίδι, και τους βλαστούς. Είναι σαν ένα λαχανικό με ρίζα εκτός από το ότι έχει ένα βολβώδες υποκοτυλίδι με πολλές μικρές ρίζες προσαρτημένες. Μπορείτε να τη βρείτε στην αγορά όλο το χρόνο και να την εντάξετε στην διατροφή σας με ποικίλους τρόπους.

Πρόκειται για ένα βολβώδες και με φύλλα λαχανικό, δημοφιλές στην Ευρώπη από την αρχαιότητα. Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τη σελινόριζα για ιατρικούς και θρησκευτικούς σκοπούς, ακόμη και ως αφροδισιακό. Αυτή η ποικιλία, όπως μαρτυρά και το όνομά της, καλλιεργείται για τη ρίζα και όχι για τους πράσινους μίσχους του φυτού.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της σελινόριζας είναι ότι αποτελεί ένα τρόφιμο, που μπορείτε να το καταναλώσετε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: ωμή σε κομμάτια, τριμμένη σε σαλάτες, μαγειρεμένη ή πολτοποιημένη σε σούπες, ψητή σε κύβους ή τηγανισμένη σε μορφή chips.

Η σελινόριζα αποτελεί ουσιαστικά μια υπερτροφή, «κρύβοντας» πολλές σημαντικές για την υγεία ουσίες. Είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε διαιτητικές ίνες (11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), Βιταμίνη C (21%), Βιταμίνη Κ (80%), Βιταμίνη Β6 (13%), Φώσφορο (18%), Κάλιο (13%) και Μαγγάνιο (12%).

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C την καθιστά μια πολύ σημαντική τροφή για την υγεία της καρδιάς και την μείωση του κινδύνου υπέρτασης.

Η βιταμίνη Κ, ιδιαίτερα εκείνη που εμπεριέχεται σε τρόφιμα όπως η σελινόριζα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων και προστατεύοντας από την οστεοπόρωση.

Την καρδιαγγειακή υγεία ενισχύει επίσης το κάλιο, με τη σελινόριζα να περιέχει ικανοποιητική ποσότητα αυτού του συστατικού. Ένα άλλο, εξαιρετικά σημαντικό όφελος που ανακάλυψε μεγάλη μελέτη σχετικά με τον ρόλο των φρούτων και των λαχανικών στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 είναι ότι τα λαχανικά με ρίζα, όπως η σελινόριζα, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά (European Journal of Clinical Nutrition, 2012).

Αν θελήσετε να προμηθευτείτε σελινόριζα για να την προσθέσετε στη διατροφή σας, προτιμήστε ρίζες σταθερές και βαριές για το μέγεθός τους. Εάν υπάρχουν κοτσάνια πρέπει να φαίνονται φρέσκα. Αποθηκεύστε τη σελινόριζα σε ένα δροσερό και κατά προτίμηση σκοτεινό μέρος, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το μόνο που απομένει… να αφαιρέσετε με ένα μαχαίρι όλη τη φλούδα και να την απολαύσετε.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα