Πριν ασχοληθούμε με το τι πρέπει να προσθέσετε στο φλιτζάνι του καφέ σας, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Πώς επηρεάζει ο ίδιος ο καφές την καρδιά; Ο Δρ. Samuel Mathis, MD, Επίκουρος Καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στο Ιατρικό Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας, λέει ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ είναι μια καλή συνήθεια για την υγεία της καρδιάς.
«Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι πίνουν καφέ, έχουν λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καφέ. Η τακτική κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιακής ανεπάρκειας και μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού», λέει, προσθέτοντας ότι αυτό το κάνει καθώς προκαλεί την επαναρρόφηση νατρίου στα νεφρά, αναστέλλοντας τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις και επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το συκώτι μας μεταβολίζει ορισμένες ουσίες.
Ο Δρ. Laxmi Mehta, καρδιολόγος, κλινικός καθηγητής Εσωτερικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, προσθέτει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, νόσο του Πάρκινσον και μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό. «Ο καφές είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες», εξηγεί.
Φυσικά, ο Δρ Mathis λέει ότι είναι σημαντικό να μην πίνετε πολύ καφέ. Η υπέρβαση μπορεί να έχει αντίστροφα αποτελέσματα και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά να μην πίνετε περισσότερο από τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα – και λιγότερο εάν είστε υπερβολικά ευαίσθητοι στην καφεΐνη.
Πώς να κάνετε τον καφέ σας ακόμα πιο υγιεινό για την καρδιά
Θέλετε να κάνετε τον καφέ σας ακόμα πιο υγιεινό ρόφημα για την καρδιά; Και οι δύο γιατροί συνιστούν την προσθήκη κανέλας σε αυτόν. «Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και μπορεί επίσης να μειώσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων», λέει ο Δρ Mehta.
«Η κανέλα ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και προσθέτει μια προστατευτική δράση στην καρδιά και τον εγκέφαλό μας», τονίζει και ο Δρ Mathis.
Η προσθήκη κανέλας στον καφέ σας είναι επίσης ένας τρόπος να τον γλυκάνετε χωρίς ζάχαρη, κάτι που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, καθώς και οι δύο γιατροί λένε ότι η ζάχαρη καθώς και τα υποκατάστατα ζάχαρης, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς.
«Η ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά είναι μερικά από τα πιο ανθυγιεινά πράγματα που πρέπει να προσθέσετε στον καφέ. Πολλά τεχνητά γλυκαντικά περιέχουν ουσίες που δεν είναι υγιεινές για το σώμα μας και επομένως δεν είναι υγιεινές για την καρδιά. Αυτά τα γλυκαντικά δημιουργούν φλεγμονή στο σώμα», εξηγεί ο Δρ Mathis. Προσθέτει ότι άλλα ανθυγιεινά πρόσθετα καφέ περιλαμβάνουν ζαχαρωμένες κρέμες, βούτυρο και έλαια, τα οποία αυξάνουν το βάρος και την φλεγμονή.