Την «κυνηγάμε» το καλοκαίρι καθώς απλωνόμαστε σαν τα χταπόδια στην παραλία για να αφήσουμε τον ήλιο να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας και να συμβάλλει στη σύνθεσή της. Δικαίως, καθώς αυτή την πολύτιμη βιταμίνη το σώμα μας την παίρνει κυρίως μέσω του δέρματος και όχι μέσω της διατροφής. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Ανάμεσά τους είναι ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος σε κονσέρβα, τα αβγά, τα μανιτάρια, το τόφου, η βρώμη, το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Κι εδώ κολλάει η πρόσφατη έρευνα του Dana-Farber Cancer Institute, που διερεύνησε την πρόσληψη βιταμίνης D μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων σε σχέση με την εμφάνιση προκαρκινικών πολυπόδων ή καρκίνου του εντέρου σε ηλικίες κάτω των 50.
Οι συμμετέχουσες στην έρευνα ήταν 94.205 γυναίκες, εκ των οποίων, κατά το διάστημα 1991 έως 2015, 111 εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου σε νεαρότερη ηλικία και 3.317 παρουσίασαν πολύποδες. Αυτό που έδειξε η ανάλυση των ερευνητών είναι πως η μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμίνης D συνδέεται με μικρότερο ρίσκο εμφάνισης είτε πολυπόδων είτε καρκίνου του εντέρου σε ενήλικες κάτω των 50.
Συγκεκριμένα, «διαπιστώσαμε ότι η συνολική πρόσληψη 300 IU βιταμίνης D ημερησίως -το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε τρία ποτήρια γάλα των 240 ml- συνδέθηκε με περίπου 50% μειωμένο ρίσκο ανάπτυξης του εν λόγω καρκίνου σε αυτές τις ηλικίες», δήλωσε η Kimmie Ng, MD, MPH, εκ των πρωτεργατών της μελέτης. Σημειωτέον, η σύνδεση ήταν ισχυρότερη όταν η πρόσληψη της βιταμίνης γινόταν μέσω της τροφής (ιδίως των γαλακτοκομικών) σε σχέση με τα συμπληρώματα, ενώ δεν βρέθηκε αντίστοιχη σύνδεση για ανθρώπους ηλικίας άνω των 50.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο real taste & style