Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης, με χαρακτηριστικά που το καθιστούν το τέλειο πλαίσιο για συνδετικό ιστό στους τένοντες, τους χόνδρους και τα οστά. Και ενώ το σώμα δημιουργεί την συγκεκριμένη πρωτεΐνη από μόνο του, η γήρανση αναβάλλει την παραγωγή της και οδηγεί στα ορατά σημάδια, όπως ρυτίδες, χαλάρωση του δέρματος και αδυναμία στις αρθρώσεις. Για αυτό τον λόγο και το κολλαγόνο είναι μία από τις σημαντικότερες πρωτεΐνες για το ανθρώπινο σώμα, καθώς συμβάλλει στην αντοχή και ελαστικότητα στους ιστούς.
Η σωστή διατροφή είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να υποστηρίξουμε την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα μας. Σύμφωνα με το Everyday Health ορισμένες τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που είτε περιέχουν κολλαγόνο είτε συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγής του.
Κοτόπουλο (με την πέτσα)
Για λόγους υγείας έχουμε μάθει από πολύ μικρή ηλικία να αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο, καθώς προσθέτει θερμίδες και λίπος. Ωστόσο εάν θέλουμε να αυξήσουμε την ποσότητα κολλαγόνου που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας, τότε το κοτόπουλο θα πρέπει να τρώγεται με την πέτσα. Όπως και στα ψάρια, το κολλαγόνο βρίσκεται στην πέτσα.
Συκώτι
Το συκώτι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή κολλαγόνου. Το ίδιο ισχύει και με άλλα όργανα ζώων, τα οποία είναι πλούσια και σε σίδηρο, βιταμίνες Β και πρωτεΐνες, καθώς και σε ψευδάργυρο και βιταμίνη D. Ωστόσο, τα κρέατα οργάνων τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, οπότε μιλήστε με το γιατρό σας πριν τα βάλετε στις διατροφικές σας συνήθειες. πάντα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο – περίπου μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα.
Σολομός (με την πέτσα)
Μπορείτε επίσης να φάτε ένα φιλέτο σολομού με πέτσα, αρκεί η πέτσα του ψαριού να καθαριστεί σωστά. Το δέρμα ψαριών, όπως ο σολομός, είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, κολλαγόνου και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Το κλειδί για να απολαύσετε το δέρμα του σολομού είναι να το ψήνετε κατά το μαγείρεμα για να αποκτήσει μια ευχάριστη, τραγανή υφή.
Μικρά ψάρια (με το κόκκαλο)
Μερικά μικρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο γαύρος η αθερίνα ή το σκουμπρί, τρώγονται συνήθως με τα κόκαλα και χωρίς να αφαιρείται η πέτσα τους. Και τα δύο είναι καλή πηγή κολλαγόνου.
Ζελατίνη
Η ζελατίνη είναι φτιαγμένη από κολλαγόνο. Η κατανάλωση ζελατίνης είναι ένας τρόπος για να βάλετε το κολλαγόνο στη διατροφή σας.
Ζωμός από κόκαλα
Είτε από βόειο κρέας, είτε από κοτόπουλο, χοιρινό ή ψάρι, αυτός ο τύπος ζωμού παρασκευάζεται σιγοβράζοντας κόκαλα, μια διαδικασία που απελευθερώνει κολλαγόνο.
Σπιτικές (μη χορτοφαγικές) σούπες και μαγειρευτά
Η παρασκευή μιας κοτόσουπας, με την προσθήκη φρέσκων λαχανικών και βοτάνων, προσφέρει ένα γευστικότατο, υγιεινό και γεμάτο κολλαγόνο πιάτο. Είναι αντίστοιχο με το βράσιμο των κόκκαλων. Χρησιμοποιήστε το κρέας με τα κόκκαλα για περισσότερο κολλαγόνο στο πιάτο σας.