Το καλοκαίρι, οι μύκητες στα πόδια αποτελούν «εφιάλτη» για πολλές γυναίκες. Οι υψηλές θερμοκρασίες, ο ήλιος, η θάλασσα, η πισίνα, η άμμος, τα κοινόχρηστα ντους αλλά και οι ξαπλώστρες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκητιασικών λοιμώξεων. Στις διακοπές μας, η αίσθηση χαλάρωσης και ανεμελιάς, μας παρασύρει να περπατάμε ξυπόλητες ή με σαγιονάρες. Επιστρέφοντας όμως στο «κλεινόν άστυ», διαπιστώνουμε αλλαγές στην όψη των νυχιών μας αλλά και κακοσμία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιο εύκολη η προσκόλληση του μύκητα επάνω στην ονυχαία πλάκα και η ανάπτυξή του (αποικία). Η ταχύτητα ανάπτυξής τους εξαρτάται από το είδος τους, κάτι το οποίο μπορούμε να διαγνώσουμε κάνοντας καλλιέργεια μύκητα και παίρνοντας κομμάτι από την ονυχαία πλάκα και όχι τρίμα από αυτή.
O μύκητας εμφανίζεται αρχικά με μια λευκή ή κίτρινη κηλίδα κάτω από την επιφάνεια του νυχιού είτε στα χέρια είτε στα πόδια. Στη συνέχεια το νύχι αποχρωματίζεται, διαχωρίζεται, ανασηκώνεται από τη βάση του και παρατηρείται πάχυνση ακόμη και σπάσιμο του νυχιού καθώς πλέον γίνεται εύθραυστο.
Τρόποι προστασίας
Αποφεύγουμε να περπατάμε ξυπόλητες σε κοινόχρηστους χώρους, πισίνες, σάουνες αλλά και στην άμμο.
Δεν φοράμε αθλητικά παπούτσια για πολλές ώρες. Αλλάζουμε συχνά τις κάλτσες.
Σκουπίζουμε καλά τα πόδια μας μετά το μπάνιο, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα.
Χρησιμοποιούμε αντιδρωτική κρέμα ή πούδρα για την υπερβολική εφίδρωση.
Έχουμε τα νύχια μας καθαρά, κοντά και στεγνά. Όταν κάνουμε πεντικιούρ δεν κόβουμε τις άκρες των νυχιών μας γιατί έτσι εισχωρούν πιο εύκολα οι μύκητες.
Αν τελικά, οι μύκητες στα πόδια επιμένουν, τότε η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο είναι απαραίτητη καθώς θα διαγνώσει τον τύπο του ιού και θα μας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.