Ο σολομός, τα μούρα, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα και το λάχανο ανήκουν στους super stars του διατροφικού μας κόσμου. Ωστόσο, δεν είναι οι μόνες τροφές που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη τρόφιμα που βελτιώνουν την υγεία μας και μάς δίνουν περισσότερη ενέργεια.
Εμείς σας προτείνουμε τη λίστα με τις 9 τροφές που αξίζουν μία θέση στο πιάτο σας:
Κουνουπίδι
Το μπρόκολο είναι ο συγγενής που τραβάει όλη την προσοχή, αλλά ο πιο… χλωμός ξάδερφός του δεν υπολείπεται σε αξία. Όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά, το κουνουπίδι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών. Όπως το μπρόκολο, έχει επίσης μια φυσική φυτική χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη που μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου, σύμφωνα με πρώιμες εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν σε ζώα.
Σαρδέλες
Αυτά τα μικρά ψάρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και λίγα τρόφιμα είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνη Β12. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη D, τον… συνεργάτη του ασβεστίου στη δύναμη των οστών.
Τέμπε
Ξέρετε για το τόφου, αλλά έχετε δοκιμάσει το tempeh;
Το Tempeh παρασκευάζεται επίσης από σπόρους σόγιας και είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά – όπως πρωτεΐνη, κάλιο και ασβέστιο.
Παντζάρια
Αυτά τα λαχανικά με το έντονο χρώμα φαίνονται τραχιά εξωτερικά, αλλά είναι πιο μαλακά και γλυκά μόλις τα μαγειρέψετε. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες. Επιπλέον, ο χυμός τους, ο οποίος είναι πλούσιος σε νιτρικά άλατα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Εάν είστε αθλητής, το τσιμπολόγημα με παντζάρια μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσής σας.
Αγκινάρες
Μπορείτε να τις μαγειρέψετε και να φάτε τα φύλλα ή την καρδιά. Ολόκληρη η αγκινάρα έχει περίπου 60 θερμίδες και σχεδόν καθόλου λίπος. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, θα σας χορτάσει, ώστε να μην καταναλώνετε τροφές με υψηλότερα λιπαρά.
Κεφίρ
Αυτή η αφρώδης μορφή γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση είναι μια διατροφική βάση στα βουνά του Καυκάσου της Ανατολικής Ευρώπης για πολλά χρόνια. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε «καλά» βακτήρια που ονομάζονται προβιοτικά. Επίσης, μελετάται για τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές του επιδράσεις.
Αποξηραμένα δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα, κάνουν πολύ περισσότερα από το να κάνουν καλό στην πέψη σας. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ένα τέταρτο φλιτζάνι έχει 104 θερμίδες και το 12% των φυτικών ινών που χρειάζεστε σε μια μέρα. Μπορείτε να τα φάτε όπως είναι, να τα ψιλοκόψετε και να τα προσθέσετε σε μάφινς ή άλλα αρτοσκευάσματα ή να τα συμπεριλάβετε σε smoothies, δημητριακά, σάλτσες ή μαγειρευτά.
Φακές
Οι φακές δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο τα φασόλια, αλλά είναι εξίσου super stars της υγιεινής διατροφής. Δεν χρειάζεται να τις μουλιάσετε πριν τις μαγειρέψετε. Αντικαταστήστε το κρέας σε σούπες ή μαγειρευτά και θα πάρετε μια πλούσια θρεπτική αξία σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες με πολύ λιγότερα λιπαρά.
Φύκια
Αν δεν είστε λάτρεις του σούσι, πιθανόν δεν θα έχετε δοκιμάσει φύκια. Ωστόσο, αξίζει σίγουρα να τα δοκιμάσετε, επειδή απορροφά θρεπτικά συστατικά από τη θάλασσα. Τα φύκια είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα, ιδιαίτερα σε ασβέστιο και σίδηρο. Είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνη και χαμηλά σε λιπαρά.