Παχυσαρκία: Πώς και σε ποιους θα συνταγογραφείται η λιραγλουτίδη από τον ΕΟΠΥΥ
Γυναίκα πλασ σάιζ
Credit: 123RF

Τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγείται το φάρμακο με τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη, σκεύασμα που αφορά άτομα με παχυσαρκία, περιγράφεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, με αποδέκτες μεταξύ άλλων τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος).

Πρόκειται για μία εγκύκλιο που αναμενόταν από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε ο τότε υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης είχε εκδώσει την υπ΄αριθμ. πρωτ. Δ3(α) 1936/27-01-2023 Υπουργική Απόφαση με θέμα «Ένταξη Φαρμάκων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων», εντάσσοντας μεταξύ άλλων φαρμάκων και το συγκεκριμένο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το σκεύασμα θα χορηγείται και θα αποζημιώνεται σε ασθενείς ηλικίας 18 – 74 ετών, με σωματικό βάρος 60 – 234 κιλάBMI ≥40 kg/m² (παχυσαρκία) και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσο ή περιφερική αγγειοπάθεια λόγω αθηρωμάτωσης, χωρίς συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια κατηγορίας IV κατά NYHA) ή/και υπνική άπνοια για την οποία απαιτείται χρήση μάσκας CPAP.

Τα άτομα που συγκεντρώνουν αυτούς τους μείζονες παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να απευθύνονται για τη χορήγηση της λιραγλουτίδης σε ειδικούς στα Ιατρεία Παχυσαρκίας δημόσιων αλλά και ιδιωτικών νοσοκομείων. Μέσω των Ιατρείων θα γίνεται προέγκριση και στη συνέχεια επανέγκριση χορήγησης και αποζημίωσης.

Χορήγηση σε 3 στάδια 

Ειδικότερα, προβλέπεται προέγκριση, μετά την υποβολή ατομικών αιτημάτων, από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) πριν από την έναρξη της αγωγής, μετά από 12 εβδομάδες στη θεραπευτική δόση των 3 mg/ημέρα (έλεγχος ανταπόκρισης θεραπείας) και τέλος στην ολοκλήρωση του 1ου έτους της φαρμακευτικής αγωγής.

Ορίζεται επίσης πως η χορήγηση διακόπτεται επί μη ανταπόκρισης στη θεραπεία, η οποία προσδιορίζεται «ως αποτυχία απώλειας τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους μετά 12 εβδομάδες θεραπείας στη δόση των 3mg/ημέρα και τουλάχιστον 10% του αρχικού σωματικού βάρους στο 1 έτος από την έναρξη της θεραπείας».

Για την αποζημίωση συνταγών με το φάρμακο θα επισυνάπτεται η εγκριτική απόφαση κατόπιν αξιολόγησης σχετικού αιτήματος στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων Θετικού Καταλόγου από το ΑΥΣ.

«Σε περίπτωση απουσίας σχετικού αιτήματος και εγκριτικής απόφασης από τη συγκεκριμένη εφαρμογή, οι συνταγές οι οποίες περιλαμβάνουν το σκεύασμα δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ» καταλήγει η εγκύκλιος που υπογράφει η διοικήτρια του Οργανισμού, κα. Θεανώ Καρποδίνη.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα