Πατατάκια: Η αλμυρή απόλαυση και πώς θα τη χαρείτε χωρίς ενοχές
Γυναίκα τρώει τσιπσ πατάτας
Credit: 123RF

Τα πατατάκια τα τρώμε σχεδόν όλοι και όλες, από την παιδική ηλικία, χωρίς να μας πολυενδιαφέρουν οι θερμίδες και τα πιθανά προβλήματα υγείας που μας δημιουργούν. Τα απολαμβάνουμε όταν βλέπουμε ταινίες στο σπίτι ή στον κινηματογράφο, σε γιορτές ή ακόμα και όταν θέλουμε να ανέβει η πίεσή μας.

Ενδεχομένως να μειώνουμε τις φορές που καταναλώνουμε πατατάκια όσο μεγαλώνουμε, καθώς πρέπει να σκεφτούμε τον παράγοντα χοληστερόλη -μεταξύ άλλων προβλημάτων που απειλούν την υγεία μας.

Τα πατατάκια είναι ένα αλμυρό επεξεργασμένο τρόφιμο από αυτά που σύμφωνα με τους διατροφολόγους δεν πρέπει να καταναλώνουμε συχνά για πολλούς και πολύ σημαντικούς λόγους. Είναι σίγουρο, ότι κάποιοι/ες δεν μπορείτε να τα βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας. Ωστόσο, φροντίστε να τα καταναλώνετε με τέτοιο τρόπο για να μην παίρνετε επιπλέον θερμίδες.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, στις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι το σερβίρισμα ενός αλμυρού σνακ όπως τα πατατάκια μαζί με ένα συνοδευτικό ντιπ οδηγεί τους ανθρώπους να καταναλώνουν 77% περισσότερες θερμίδες. Ο συγγραφέας της μελέτης John Hayes, καθηγητής της επιστήμης των τροφίμων και διευθυντής του Κέντρου Αισθητηριακής Αξιολόγησης του Penn State, σκέφτηκε αρχικά ότι προσθέτοντας ένα επιπλέον στοιχείο σε ένα σνακ, οι καταναλωτές θα έτρωγαν λιγότερο. Αλλά αυτό δεν συνέβη.

Αντίθετα, το σερβίρισμα αλμυρών σνακ όπως είναι τα πατατάκια μαζί με κάποιο ντιπ δεν έκανε καμία διαφορά στην ποσότητα που ήταν πρόθυμοι να φάνε οι καταναλωτές. Φυσικά, μαζί με τα πατατάκια οι συμμετέχοντες στην εν λόγω έρευνα, έφαγαν και το ντιπ.

Οι συμμετέχοντες έτρωγαν επίσης με ταχύτερο ρυθμό και έπαιρναν μεγαλύτερες μπουκιές από ό,τι όταν τους σέρβιραν τα πατατάκια μόνα τους. Συμπερασματικά, το συνοδευτικό ντιπ παρακίνησε τους συμμετέχοντες να φάνε μεγαλύτερες ποσότητες από το κύριο σνακ.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Quality and Preference, 46 ενήλικες συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το εργαστήριο δύο φορές σε διάστημα δύο εβδομάδων για να φάνε τα σνακ.

Στην πρώτη επίσκεψη, προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες 70 γραμμάρια πατατάκια. Στη δεύτερη επίσκεψη, προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες η ίδια ποσότητα πατατάκια μαζί με ένα ντιπ.

Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν, ενώ οι ερευνητές κατέγραψαν και παρακολούθησαν τον αριθμό των μπουκιών τους. Οι επιστήμονες μπόρεσαν στη συνέχεια να υπολογίσουν πόσο γρήγορα έτρωγαν αλλά και το μέγεθος των μπουκιών τους.

Κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 345 θερμίδες από τα πατατάκια και το ντιπ μαζί σε μία μόνο συνεδρία σε σύγκριση με μόλις 195 θερμίδες όταν έφαγαν τα πατατάκια μόνα τους.

«Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης μας είναι ότι οι συμμετέχοντες δεν έτρωγαν λιγότερα πατατάκια όταν είχαν το συνοδευτικό ντιπ. Έτρωγαν την ίδια ποσότητα πατατάκια, συν το ντιπ», είπε ο καθηγητής Hayes και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι η προσθήκη κάποιου ντιπ μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη συνολική πρόσληψη θερμίδων χωρίς να το καταλάβουν οι άνθρωποι», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα