Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά θανάτων στη Ευρώπη από ψιττάκωση και ιδίως στη Δανία που μετρά πέντε θύματα και 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τα τέλη του 2023, αύξησαν το επίπεδο συναγερμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που προειδοποιεί για τη βακτηριακή αναπνευστική ασθένεια που προέρχεται από πτηνά.
Παρότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός και συνήθως η ασθένεια, γνωστή και ως «πυρετός των παπαγάλων» που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydophila psittaci προσβάλλει εκατοντάδες είδη πτηνών, σκύλους, γάτες, χοίρους και άλογα, η αύξηση των θανάτων έχει προβληματίσει τους ειδικούς. Και αυτό γιατί σε αρκετά από τα κρούσματα στην Ευρώπη, οι ασθενείς ανέφεραν ότι δεν είχαν έρθει σε επαφή με πτηνά, ένδειξη περιβαλλοντικής έκθεσης.
Europe faces a ‘Parrot Fever’ crisis with 5 tragic fatalities reported. Stay informed, stay vigilant.
— DXB News Network (@dxbnewsnetwork) March 7, 2024
.
Read Full News: https://t.co/Hull8Nd3fa
.#ParrotFever #PsittacosisOutbreak #ChlamydiaBacteria #dxbnewsnetwork #breakingnews #headlines #trendingnews #dxbnews #dxbdnn pic.twitter.com/rL3zRGNBtp
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΠΟΥ αφορά επιβεβαιωμένα περιστατικά σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία, χώρες που καταγράφουν κρούσματα κάθε χρόνο με συνολικά 120 άτομα να χρειαστεί να νοσηλευτούν λόγω πνευμονίας το διάστημα από τα τέλη του 2023 μέχρι σήμερα.
Έντονη ανησυχία επικρατεί μετά την αύξηση κρουσμάτων ψιττάκωσης, με τον ΠΟΥ να εκδίδει σχετική προειδοποίηση. Πέντε ευρωπαϊκές χώρες, (Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία), ανέφεραν από 15-30 κρούσματα στους πρώτους μήνες του 2024. Παράλληλα, πέντε επιβεβαιωμένοι θάνατοι αναφέρθηκαν στην Ολλανδία.
Τι είναι η ψιττάκωση
Η ψιττάκωση είναι ασθένεια που απαντάται σε πτηνά αλλά και στον άνθρωπο. Είναι γνωστή και ως «νόσος των παπαγάλων», «πυρετός των παπαγάλων» ή «χλαμυδίωση των παπαγάλων». Η πάθηση μεταδίδεται από τα πτηνά σε άλλα ζώα αλλά και σπανιότερα στον άνθρωπο. Η περίοδος επώασης διαρκεί έως 14 ημέρες.
Πώς εξαπλώνεται
Ο ιός συνδέεται κυρίως όσους εργάζονται με πτηνά, εργάτες πουλερικών, κτηνιάτρους, ιδιοκτήτες πτηνών και κηπουρούς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΟΥ. Η μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο συμβαίνει κυρίως μέσω της εισπνοής σωματιδίων του αέρα από αναπνευστικές εκκρίσεις, αποξηραμένα κόπρανα ή σκόνη φτερών.
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πάντως εξαιρετικά σπάνια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ό κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, αν και συνιστάται επαγρύπνηση για τα πτηνοτροφεία και τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων πτηνών.
«Συνολικά, πέντε χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ ανέφεραν μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη αύξηση στις αναφορές κρουσμάτων C psittaci. Ορισμένες από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ανέπτυξαν πνευμονία και οδήγησαν σε νοσηλεία, ενώ αναφέρθηκαν και θανατηφόρα περιστατικά» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
Τα συμπτώματα
Τα κύρια συμπτώματα της ψιττάκωσης συγχέονται συχνά με την πνευμονιοκοκκική πευμονία. Συνήθως εκδηλώνεται με:
• Πυρετό
• Διάρροια
• Επιπεφυκίτιδα
• Κηλίδες Horder
• Πρήξιμο σπλήνας
• Βήχα
• Δυσκολία στην αναπνοή
Αξίζει να σημειώσουμε ότι λιγότερο από το 1% των ασθενών που λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία χάνει τη ζωή του.