Pu-erh: Το κινέζικο τσάι που επιταχύνει την απώλεια βάρους και αποτρέπει τον διαβήτη
γυναίκα κρατάει ένα φλιτζάνι με τσάι
Credit: Unsplash.com

Με τόσα πολλά τσάγια που είναι άμεσα διαθέσιμα, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε ποιο να προτιμήσετε. Αλλά αν σκοπεύετε να βελτιώσετε την υγεία σας, τότε οι ειδικοί προτείνουν το τσάι pu-erh. Εκτός της γεμάτης γεύσης του, περιέχει υγιεινά αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις.

Τι είναι το τσάι pu-erh;

Το τσάι Pu-erh ή σκούρο τσάι, είναι ένα μοναδικό τσάι που έχει υποστεί ζύμωση και προέρχεται από την επαρχία Yunnan στην Κίνα. «Έχει μια πλούσια και γήινη γεύση και παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία όταν καταναλώνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής και ενεργού τρόπου ζωής», επισημαίνει η διάσημη σεφ, διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα ευεξίας μακροζωίας Serena Poon.

Σε αντίθεση με τα τσάγια που υποβάλλονται σε ζύμωση μετά την παρασκευή τους – όπως το κομπούχα – το τσάι pu-erh είναι μοναδικό επειδή τα ίδια τα φύλλα του, ζυμώνονται.

σερβίτσιο με τσάι
Credit:Unsplash.com

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Η κατανάλωση τσαγιού pu-erh μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση του αδυνατίσματος και στη βελτίωση της διατήρησης του βάρους. Σε μια μελέτη σε ζώα, τα ποντίκια που τρέφονταν καθημερινά με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και με το τσάι, διατήρησαν σταθερό σωματικό βάρος. Τα ποντίκια που δεν έπιναν τσάι πήραν αξιοσημείωτο βάρος.

Οι πολυφαινόλες στο τσάι pu-erh, βοηθούν το σώμα να «αποσυνδέσει» τα μιτοχόνδρια, τις μονάδες παραγωγής ενέργειας των κυττάρων μας που καίνε ενέργεια. Σε αυτή τη διαδικασία, το σώμα αρχίζει να διεγείρει τα μιτοχόνδρια να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν. Αυτό οδηγεί στην καύση περισσότερων θερμίδων αντί να μετατραπούν σε λίπος. Επειδή το pu-erh ζυμώνεται, οι πολυφαινόλες είναι πιο βιοδιαθέσιμες από το κανονικό τσάι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στο βάρος, τονίζουν οι ειδικοί.

Kombucha - tea
Credit: 123RF

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Μία νέα έρευνα κατέγραψε ότι το τσάι pu-erh είναι ωφέλιμο για τους διαβητικούς. Παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στο Αμβούργο της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν οποιοδήποτε τσάι είχαν 28% λιγότερες επιθυμίες να έχουν διαβήτη.

Αλλά το πιο ωφέλιμο ήταν το pu-erh τσάι. Βρήκαν ότι το pu-erh μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη κατά 47% και την πιθανότητα εμφάνισης προδιαβήτη κατά 53%. Επιπλέον, ο κύριος συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας Tongzhi Wu ανάφερε ότι το pu-erh λειτουργεί παρόμοια με τους «αναστολείς συν-μεταφορέα νατρίου-γλυκόζης-2 (SGLT2). Μια νέα κατηγορία αντιδιαβητικών φαρμάκων που είναι όχι μόνο αποτελεσματικό στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, αλλά έχει επίσης σημαντική προστατευτική δράση στην καρδιά και τα νεφρά».

Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη αυξάνοντας την παραγωγή γλυκόζης στα ούρα, ένα αποτέλεσμα που είδαν οι ερευνητές σε ανθρώπους που έπιναν τακτικά τσάι pu-erh. Τα εύσημα πηγαίνουν στα αντιοξειδωτικά και τις αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία ζύμωσης του τσαγιού pu-erh. Αυτές οι ενώσεις «αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την απόδοση των βήτα κυττάρων στο πάγκρεας».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα