Τα λίτσι (litchi chinensis) είναι μικρά, σαρκώδη τροπικά φρούτα με σκληρή κόκκινη ή λευκή εξωτερική φλούδα και καταναλώνονται ευρέως στη Νοτιοανατολική Ασία. Κατάγονται από τη νότια Κίνα, αλλά καλλιεργούνται επίσης σε άλλα τροπικά ή υποτροπικά κλίματα όπως η Ινδία, το Μεξικό, η Χαβάη και η Φλόριντα.
Το λίτσι τρώγεται συνήθως ωμό και έχει γλυκιά γεύση, που συχνά περιγράφεται ως διασταύρωση φράουλας με αχλάδι ή σταφύλι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην υγεία του δέρματος. Τα θρεπτικά συστατικά του λίτσι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προάγουν την υγεία της καρδιάς, του πεπτικού συστήματος και του δέρματος. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση λίτσι έχει συνδεθεί με υπογλυκαιμική εγκεφαλοπάθεια, μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση. Οποιοσδήποτε με τροφικές αλλεργίες ή καταστάσεις που επηρεάζονται από το σάκχαρο του αίματος, όπως ο διαβήτης ή το ΣPCOS, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν καταναλώσει το φρούτο.
Ενώ η σάρκα του λίτσι είναι βρώσιμη, η φλούδα και οι σπόροι δεν είναι. Οι σπόροι μπορεί να είναι τοξικοί εάν καταναλωθούν. Αν και συχνά τρώγεται φρέσκο, το λίτσι μπορεί επίσης να καταναλωθεί ως αποξηραμένο, κονσερβοποιημένο, καρυκευμένο ή τουρσί.
Το λίτσι περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C , με το 119% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, ή περίπου 71,5 χιλιοστόγραμμα (mg), σε μια ωμή μερίδα 100 γραμμαρίων (g). Το λίτσι είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη), σιδήρου, καλίου, ασβεστίου και χαλκού.
Μια μερίδα 100 g λίτσι περιέχει:
- Θερμίδες: 66
- Λίπη: 0,44 γρ
- Πρωτεΐνη: 0,83 γρ
- Υδατάνθρακες: 16,5 γρ
- Φυτικές ίνες: 1,3 γρ
- Ζάχαρη: 15,2 γρ
- Ασβέστιο: 5 mg
- Μαγνήσιο: 10 mg
- Φώσφορος: 31 mg
- Κάλιο: 171 mg
- Βιταμίνη C: 71,5 mg
- Φολικό οξύ: 14 μικρογραμμάρια (mcg)
Τα λίτσι είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και της βελτίωσης της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και της ινσουλίνης.
Ο καρπός περιέχει επίσης ανθοκυανίνη, μια πολυφαινόλη που δίνει χρώμα στα τρόφιμα και διαθέτει αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και να προστατεύσουν από ασθένειες.
Η ολιγονόλη είναι μια πολυφαινόλη που προέρχεται από εκχύλισμα φρούτων λίτσι που εκτιμάται για τις αντι-παχυσαρκικές και αντιδιαβητικές ιδιότητές της, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της αύξησης βάρους, της μείωσης των τριγλυκεριδίων και της ανακούφισης της απώλειας μυών από τον διαβήτη.
Πιθανά οφέλη για την υγεία του Lychee
Το λίτσι περιέχει θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι έχουν ιδιότητες τόνωσης της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών λειτουργιών.
Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών (ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα) από το σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικές ουσίες από σωματικές διεργασίες, όπως η μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια ή η έκθεση στη ρύπανση, τον καπνό του τσιγάρου και το ηλιακό φως.
Όταν οι ελεύθερες ρίζες είναι σε υψηλά επίπεδα, μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες στον οργανισμό, καταστρέφοντας τα κύτταρα και οδηγώντας σε ασθένειες. Το λίτσι είναι επίσης υψηλό σε βιταμίνη C, ένα γνωστό ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το λίτσι περιέχει άλλα αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες , ανθοκυανίνες και σελήνιο .
Υποστήριξη ανοσοποιητικού συστήματος
Το λίτσι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, μια ισχυρή βιταμίνη που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα που ενισχύει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος , όπως τα λευκά αιμοσφαίρια , που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Η βιταμίνη C είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό που καθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλά.
Ο καρπός περιέχει επίσης βιταμίνες Β που υποστηρίζουν την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου, ένα σημαντικό συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή αντισωμάτων. Ο καρπός περιέχει επίσης μεταλλικά στοιχεία χαλκού, σιδήρου και σεληνίου, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία και τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού κυτταρικού φραγμού.
Πεπτική Υγεία
Μια μερίδα 100 g ωμού λίτσι περιέχει 1,3 g φυτικών ινών . Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές γιατί βοηθούν στη μεταφορά της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος, προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα . Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν επίσης την πείνα και το σάκχαρο στο αίμα.
Υγεία της καρδιάς
Το λίτσι είναι μια καλή πηγή πολυφαινολών, οι οποίες ωφελούν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα ινσουλίνης.
Οι φυτικές ίνες στο λίτσι μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των ακόλουθων παραγόντων κινδύνου για την υγεία της καρδιάς:
- Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
- Υψηλά επίπεδα ινσουλίνης
- Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (λίπος στο αίμα)
- Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) (“κακή χοληστερόλη”)
- Ευσαρκία
Υγεία του δέρματος
Το λίτσι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, η οποία μειώνει τα σημάδια γήρανσης βελτιώνοντας την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος. Λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό για την πρόληψη της βλάβης από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) και άλλα στοιχεία που βλάπτουν το δέρμα.
Η λήψη επαρκούς βιταμίνης C στη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει:
- Σημάδια φωτογήρανσης από βλάβες από τον ήλιο ή το κάπνισμα
- Υπερμελάγχρωση (μπαλώματα σκουρόχρωμου δέρματος)
- Χαλάρωση του δέρματος
- Σχηματισμός ρυτίδων
- Τραχύ ή ξηρό δέρμα
Ποιος πρέπει να αποφεύγει το Lychee
Υπάρχουν 15,2 g ζάχαρης σε μια μερίδα 100 g ωμού λίτσι. Συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης λίτσι εάν έχετε τα ακόλουθα:
- Διαβήτης
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ( ΣΠΩ )
- Καρδιακή ασθένεια
- Τροφικές αλλεργίες
Αν και ο σπόρος λίτσι χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για να ανακουφίσει τον πόνο από διάφορες ασθένειες, ο σπόρος δεν είναι βρώσιμος και μπορεί να είναι τοξικός για τον άνθρωπο. Η τοξικότητα των σπόρων πιθανότατα οφείλεται στη μεθυλενοκυκλοπροπυλ-αλανίνη (MCPA) και στην ανάλογη μεθυλενοκυκλοπροπυλ-γλυκίνη (MCPG). Αυτές οι τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμική εγκεφαλοπάθεια (οίδημα του εγκεφάλου που προκαλείται από ελλιπή επίπεδα γλυκόζης στο αίμα).
Η υπογλυκαιμική εγκεφαλοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να προκαλέσει ψυχική σύγχυση, κώμα και θάνατο, ακόμη και μετά τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η κατανάλωση λίτσι, ειδικά άγουρων φρούτων, έχει συνδεθεί με θάνατο από υπογλυκαιμική εγκεφαλοπάθεια σε παιδιά στη Νοτιοανατολική Ασία, ειδικά σε εκείνα που υποσιτίστηκαν ή έτρωγαν το φρούτο μετά τη νηστεία.