Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν νιώθουμε υπερβολικό στρες
Γυναίκα κλαίει από στρες
Credit: 123RF

Σήμερα είναι η μέρα για να πάρετε μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωή σας: Να απαλλαχτείτε από το στρες. Μπορεί το ημερολόγιο να μην δείχνει 1η Ιανουαρίου αλλά είναι μία πρώτη μέρα μιας νέας χρονιάς που ξεκινά για εσάς για μία ζωή χωρίς στρες.

Φυσικά η αποβολή του άγχους από τη ζωή μας δεν είναι απλή υπόθεση και ούτε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη αλλά «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» δεν λένε; Καιρός λοιπόν να γίνει αυτή η αρχή. Σημειώνεται ότι το στρες δεν είναι απαραίτητα κακό αλλά κάποιες φορές μπορεί να είναι χρήσιμο και εποικοδομητικό. Από την άλλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας εάν πάρα πολύ και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η γυμναστική και η επίσκεψη στον ψυχολόγο είναι μόνο δύο από τους τρόπους που βοηθούν στο να μειώσει κανείς τα επίπεδα τους άγχους. Σύμφωνα με την Eve Adamson, σύμβουλο διαχείρισης άγχους και συγγραφέα πολλών βιβλίων για την ολιστική υγεία και την καλή φυσική κατάσταση, υπάρχουν 365 τρόποι για να “πετάξετε” το στρες από τη ζωή σας. Αυτός είναι άλλωστε και ο τίτλος ενός από τα βιβλία της, το οποίο περιλαμβάνει σχετικούς τρόπους, συμβουλές και μεθόδους χαλάρωσης και αναζωογόνησης.

Αρχικά είναι βασικό να προσδιορίσετε τον τύπο του δικού σας στρες. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας στρεσάρουν και τι συνέπειες έχει αυτό στη ψυχική ή τη σωματική σας υγεία; Εκφράζετε το στρες που νιώθετε με κάποια κακή συνήθεια, όπως τρώγοντας τα νύχια σας ή αναπτύσσοντας βουλιμικές τάσεις;

Το στρες αποτελεί καθαρά προσωπική υπόθεση και μπορεί να βρίσκεται καλά κρυμμένο και ριζωμένο μέσα μας.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν νιώθουμε υπερβολικό στρες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περιγράψουμε το αίσθημα του στρες. Εκφράσεις όπως “έχω παραζοριστεί” ή “έχω κατααγχωθεί” αποτυπώνουν την υπερβολή, ότι κάτι συμβαίνει στον υπερθετικό βαθμό και το στρες πράγματι αποτελεί υπερβολική αντίδραση.

Οι μύες σφίγγονται, οι αισθήσεις οξύνονται,, η αντίληψη φτάνει σε υψηλά επίπεδα. Δυσφορία, πόνος, υπερδιέγερση, φόβος και αβεβαιότητα είναι καταστάσεις που προέρχονται από το στρες. Ατονία, ευερεθιστότητα, αϋπνία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης ή ευερεθιστότητα είναι επίσης γνώριμα χαρακτηριστικά.

Το μόνιμο στρες βλάπτει σοβαρά την πνευματική, σωματική και ψυχική μας κατάσταση. Κατά συνέπεια, η υγεία και η ευτυχία μας εξαρτώνται από τη σωστή αντιμετώπισή του. Και αν έχει γίνει τρόπος ζωής για πολλούς δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουν ατάραχοι να παρακολουθούμε την υπόγεια επίδρασή του στον οργανισμό μας.

Πόσο καιρό θα επιτρέπετε στο στρες να καταστρέφει την ποιότητα της ζωής σας;

Τώρα είναι η ώρα. Οι τεχνικές διαχείρισης του στρες είναι πολλές και αποτελεσματικές. το μόνο που χρειάζεται είναι να βρείτε αυτές που λειτουργούν καλύτερα στη δική σας περίπτωση και να τις υιοθετήσετε. θα δείτε τη ζωή σας να αλλάζει εντυπωσιακά.

* Με πληροφορίες από το βιβλίο της Eve Adamson “Πετάξτε το στρες από τη ζωή σας – 365 τρόποι για να απαλλαγείτε από το άγχος”.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα