Μόλις 20 λεπτά «φυσικής εμπειρίας» είναι αρκετά για να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης, την ορμόνη του στρες. Αν αφιερώσετε περισσότερο χρόνο, από 20 έως 30 λεπτά, τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνονται ακόμη περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύεται για πρώτη φορά η αποτελεσματική αγχολυτική δράση της υπαίθριας φυσικής εμπειρίας. Σύμφωνα με την μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology, περνώντας τουλάχιστον 20 λεπτά της μέρας σας σε ένα μέρος που σας φέρνει κοντά στη φύση είναι αρκετό για να μειωθούν τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα σας.
«Γνωρίζουμε πως περνώντας χρόνο στη φύση μειώνεται το στρες που βιώνουμε, αλλά μέχρι τώρα ήταν ασαφές πόσο συχνά πρέπει να το κάνουμε και για πόσο χρόνο, ή ακόμα και ποιο είδος φυσικής εμπειρίας μας ωφελεί», εξήγησε η Δρ. Mary Carol Hunter, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι για την αποτελεσματική μείωση της κορτιζόλης, της κατεξοχήν ορμόνης του στρες, πρέπει να ξοδέψετε 20 έως 30 λεπτά καθιστοί ή περπατώντας σε ένα χώρο που φέρνει μία αίσθηση φύσης».
Τα… χάπια φύσης θα μπορούσαν να είναι η πιο φθηνή λύση για να μειώσουμε τις αρνητικές επιδράσεις στην υγεία που προκαλεί ο σημερινός αστικός τρόπος ζωής στον οποίο κυριαρχούν οι οθόνες. Η Δρ. Hunter και οι συνεργάτες της σχεδίασαν ένα πείραμα το οποίο θα μπορούσε να δώσει μία ρεαλιστική εκτίμηση για την αποτελεσματική δόση του φυσικού αγχολυτικού.
Για μία περίοδο οχτώ εβδομάδων ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να λάβουν ένα «χάπι φύσης» διάρκειας περίπου 10 λεπτών ή περισσότερο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Τα επίπεδα κορτιζόλης τους, μετρήθηκαν μία φορά κάθε δύο βδομάδες με λήψη δείγματος σάλιου που λήφθηκε πριν και μετά από την έκθεση στη φύση.
Οι συμμετέχοντες μπορούσαν ελεύθερα να επιλέξουν ποια ώρα της μέρας, για πόσο και πού θα βίωναν την εμπειρία της φύσης (ορίζεται ως οποιοσδήποτε εξωτερικός χώρος κατά τη γνώμη του συμμετέχοντα που μπορεί να τον κάνει να αισθανθεί σαν να πήγε στην εξοχή).
Υπήρχαν ελάχιστοι περιορισμοί για να μειωθούν οι παράγοντες που είναι γνωστό ότι προκαλούν στρες: Η εξόρμηση να γίνει πριν νυχτώσει, οι συμμετέχοντες να μην αθλούνται και να αποφύγουν τα κοινωνικά δίκτυα, το ίντερνετ, τις τηλεφωνικές κλήσεις, τις συζητήσεις και το διάβασμα.
«Επιτρέποντας την προσωπική ευελιξία στο πείραμα μας επέτρεψε να ανακαλύψουμε την βέλτιστη διάρκεια του «φυσικού αγχολυτικού», χωρίς να παίζει ρόλο πότε ή πού είχε «ληφθεί» ανέφεραν οι ερευνητές.
«Λάβαμε υπόψιν τις καθημερινές μεταβολές στα επίπεδα στρες κάθε συμμετέχοντος συλλέγοντας τέσσερα δείγματα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια λήψης του «φυσικού αγχολυτικού», λέει η Hunter. «Αυτό μας επέτρεψε επίσης να ανακαλύψουμε και να υπολογίσουμε την διαρκή πτώση των επιπέδων κορτιζόλης όσο κυλάει η μέρα, καθιστώντας την εκτίμηση της διάρκειας του φυσικού αγχολυτικού πιο αξιόπιστη».