Το ξύδι από κόκκινο κρασί παρασκευάζεται μέσω της ζύμωσης του ερυθρού οίνου. Η ξινή του γεύση το κάνει αγαπημένο προιόν για την κουζίνα καθώς μπορείτε να το προσθέσετε σε κάθε λογής συνταγές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ξύδι από κόκκινο κρασί αποτελείται από οξικό οξύ – όπως όλα τα ξύδια – είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη στα σπιτικά προϊόντα καθαρισμού, καθώς είναι αρκετά ισχυρό για να απομακρύνει την σκληρή βρωμιά.
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Έρευνες υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης ξυδιού από κόκκινο κρασί και των μειωμένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα νηστείας. Το οξικό οξύ στο ξύδι βοηθάει στην επιβράδυνση της πέψης των υδατανθράκων, κάνοντας την απελευθέρωση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος να συμβεί πιο σταδιακά, σύμφωνα με τη Δρ Maria Knobel.
Η κατανάλωση ξυδιού κόκκινου κρασιού πριν από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, όπως ένα μπολ ζυμαρικά ή μια ψητή πατάτα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. «Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς βοηθά στη διατήρηση πιο σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει η Δρ. Maria Knobel.
Μειώνει αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη
Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο ξύδι του κόκκινου κρασιού – συγκεκριμένα η ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται στα κόκκινα σταφύλια – βοηθούν τη λειτουργία της καρδιάς. «Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ξιδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις», λέει η Δρ Knobel.
Μειώνει την πιθανότητα θρόμβων αίματος
Το ξύδι από κόκκινο κρασί περιέχει επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης θρόμβων στο σώμα. Ωστόσο, χρειάζεται να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως αυτή η συσχέτιση.
Οι “μύθοι” για το ξύδι από κόκκινο κρασί
Ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι κόκκινου κρασιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στην καλή λειτουργία της υγείας της καρδιάς, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η απόλυτη λύση για την καρδιαγγειακή ευεξία. Μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά δεν υποκαθιστά τον γιατρό σας. «Η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης απαιτεί συνήθως μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης και της φαρμακευτικής αγωγής, αντί να βασίζεται σε ένα μόνο τρόφιμο», λέει η Knobel. Ενώ το ξύδι από κόκκινο κρασί προσφέρει πολλά υποσχόμενα οφέλη, πιθανότατα δεν είναι ένα μαγικό ελιξίριο.
Η λέξη «αποτοξίνωση» χρησιμοποιείται συχνά σε σχέση με το ξύδι από κόκκινο κρασί. Σύμφωνα με την Knobel, «το ανθρώπινο σώμα έχει τα δικά του αποτελεσματικά συστήματα αποτοξίνωσης, κυρίως το συκώτι και τα νεφρά, τα οποία δεν απαιτούν καμία βοήθεια από συμπληρώματα διατροφής ή συγκεκριμένες τροφές».