‘Υπνος: Η ώρα που κοιμάστε επηρεάζει την ψυχική σας υγεία
Credit: 123RF

Οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά- μετά τη 1 τα ξημερώματα, διατρέχουν πιθανόν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, είτε είναι πρωινοί είτε βραδινοί τύποι. Ο κίνδυνος για την ψυχική υγεία, εμφανίστηκε ανεξάρτητα από τον προτιμώμενο χρόνο ύπνου, γνωστό και ως χρονότυπο. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης παρατήρησης που διεξήγαγαν ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως δεν κοιμάται καλά αυτό δείχνουν οι κατά καιρούς έρευνες σε θέματα ύπνου και ψυχικής υγείας. Ειδικά οι νέοι κοιμούνται ελάχιστα. Περίπου το 75% των ατόμων κάτω των 30 χρόνων υποφέρουν από διαταραχές ύπνου λόγω κατάθλιψης, νευρικότητας και άγχους. Η πίεση στην εργασία, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου.

Μία άλλη κύρια αιτία της αϋπνίας ή του κακού ύπνου θεωρείται η χρήση των smartphones, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς οι οθόνες εκπέμπουν ένα μπλε φως που διεγείρει το οπτικό νεύρο, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πέφτουν για ύπνο πριν από τη 1 π.μ. είναι γενικά πιο υγιείς ψυχικά, με λιγότερα αναφερόμενα περιστατικά ψυχικών, συμπεριφορικών και νευροαναπτυξιακών διαταραχών, κατάθλιψης και γενικευμένης αγχώδους διαταραχής. Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που συμβαδίζουν με τον χρονότυπό τους τείνουν να είναι πιο υγιείς.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 73.888 άτομα με μέση ηλικία τα 63,5 έτη, εκ των οποίων το 56% ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο, επτά ώρες τη νύχτα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζέιμι Ζάιτζερ, καθηγητής ψυχιατρικής και ιατρικής του ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αναφέρθηκε σε μια θεωρία που ονομάζεται «Το μυαλό μετά τα μεσάνυχτα», η οποία υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά αργά τη νύχτα, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.

«Πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι άνθρωποι βρίσκονται απομονωμένοι όταν μένουν ξύπνιοι αργά τη νύχτα, οπότε τους λείπουν οι προστατευτικές δικλείδες και η υποστήριξη που συνεπάγεται η κοινωνικοποίηση ή ακόμη και η γνώση ότι και κάποιος άλλος είναι ξύπνιος» εξήγησε ο ερευνητής στο Medical News Today.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα