Υψηλά επίπεδα μολύβδου και καδμίου εντοπίστηκαν στις μαύρες σοκολάτες
Μαύρη σοκολάτα
Credit: 123RF

Η μαύρη σοκολάτα και παρόμοια προϊόντα κακάο είναι μολυσμένα με μόλυβδο και κάδμιο, δύο νευροτοξικά μέταλλα που συνδέονται με καρκίνο, χρόνιες ασθένειες ή αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα, ιδίως στα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ως φυσικά στοιχεία του φλοιού της Γης, ο μόλυβδος, το κάδμιο και άλλα βαρέα μέταλλα βρίσκονται στο καλλιεργούμενο έδαφος και συνεπώς δεν μπορούν να αποφευχθούν. Ορισμένες περιοχές έχουν υψηλότερα τοξικά επίπεδα από άλλες, εν μέρει λόγω της υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων που περιέχουν μέταλλα και της συνεχιζόμενης βιομηχανικής ρύπανσης.

Υψηλότερα επίπεδα στις βιολογικές σοκολάτες

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι καλλιεργούνται σε εδάφη με λιγότερα φυτοφάρμακα και άλλους μολυσματικούς παράγοντες, οι βιολογικές εκδοχές της μαύρης σοκολάτας εμφάνισαν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 31 Ιουλίου, στο περιοδικό Frontiers in Nutrition.

Η μαύρη σοκολάτα είναι γνωστή για το γεγονός ότι είναι πλούσια σε φυτικά θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά και ευεργετικά μέταλλα και έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και της γνωστικής απόδοσης.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε μόνο προϊόντα καθαρής μαύρης σοκολάτας, καθώς περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα κακάο και δεν αποκάλυψε τα ονόματα ή τους κατασκευαστές των προϊόντων που εξετάστηκαν.

«Τα μέσα επίπεδα μολύβδου και καδμίου στα προϊόντα που περιέχουν κακάο στη νέα μελέτη είναι ίσα ή ανώτερα από τα μέσα επίπεδα που βρίσκει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ στα πιο μολυσμένα τρόφιμα που εξετάζει», δήλωσε η Jane Houlihan, διευθύντρια επιστήμης και υγείας στο Healthy Babies Bright Futures, έναν οργανισμό για τη μείωση την έκθεσης των μωρών σε νευροτοξικές χημικές ουσίες.

Αυτό που σώζει κάπως την κατάσταση, είναι ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν σχετικά μικρές ποσότητες σοκολάτας. «Η σοκολάτα και το κακάο είναι ασφαλή για κατανάλωση και μπορούν να απολαμβάνονται ως λιχουδιές, όπως συνέβαινε εδώ και αιώνες», δήλωσε στο CNNi η Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστών των ΗΠΑ, η οποία εκπροσωπεί τη βιομηχανία σοκολάτας.

Ασφαλής σε μικρές ποσότητες

Η νέα μελέτη ανέλυσε 72 καταναλωτικά προϊόντα κακάο για μόλυβδο, κάδμιο και αρσενικό κατά τη διάρκεια μιας οκταετούς περιόδου, το 2014, το 2016, το 2018 και το 2020. Από τα προϊόντα που εξετάστηκαν, το 43% υπερέβη το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης για το μόλυβδο, ενώ το 35% υπερέβη το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο για το κάδμιο, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντικά επίπεδα αρσενικού.

Οι υγιείς ενήλικες που περιορίζουν την πρόσληψη σοκολάτας σε μικρές ποσότητες δεν θα πρέπει να φοβούνται την κατανάλωσή της, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Leigh Frame, εκτελεστική διευθύντρια του Γραφείου Ολοκληρωμένης Ιατρικής και Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

«Μια τυπική μερίδα μαύρης σοκολάτας είναι 30 γραμμάρια, οπότε η κατανάλωση 30 γραμμαρίων κάθε μέρα περίπου είναι ένας αρκετά μικρός κίνδυνος στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων», δήλωσε η Frame.

«Αλλά είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε σε περίπτωση που βρισκόμαστε και γύρω από άλλες πηγές έκθεσης σε μόλυβδο, όπως η μολύβδινη βαφή σε ένα παλιό σπίτι», συμπλήρωσε.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα