Όταν ο άνθρωπος αντιγράφει σωστά τη φύση, κατά κανόνα, πετυχαίνει αυτό που επιδιώκει. Στη περίπτωση αυτή, η αρχιτεκτονική εταιρεία Zaha Hadid εμπνεύστηκε από τους κυμματοειδείς αμμόλοφους μιας ερήμου και κατασκεύασε ανάλογα τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας περιβαλλοντικής διαχείρισης Beaah Group, στην πόλη Sharjah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο ρηξικέλευθος σχεδιασμός ανήκει στην αείμνηστη πλέον αρχιτέκτονα Zaha Hadid.
Το πολυαναμενόμενο κτίσμα έχει την μορφή μιας αρμονικής αλληλουχίας διασυνδεόμενων αμμόλοφων, που απηχούν στην εντέλεια το ‘απόκοσμο’ περιβάλλον της ερήμου Al Sajaa. Τα γραφεία έχουν εμβαδόν 9000τ.μ. και στεγάζουν την όλη διαχείριση και λειτουργία του . Αυτοσκοπός, επομένως, η βιωσιμότητα και αυτάρκεια του κτιρίου ώστε να αντικατοπτρίζεται με συνέπεια η πεμπτουσία του έργου της εταιρείας.
Ενεργειακά, το συγκρότημα τροφοδοτείται από μια ηλιακή συστοιχία, πληροί δε τα πρότυπα Leed Platinum, την υψηλότερη πιστοποίηση που απονέμεται στα σύγχρονα ΄πράσινα κτίρια’. Με αυτόν τον τρόπο, θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς για κάθε μελλοντικό χώρο εργασίας που θα ήθελε να καινοτομεί και συνάμα να συμπορεύεται με την τεχνολογική εξέλιξη.
‘Η έδρα της εταιρείας αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό ορόσημο πρωτοπορίας, τόσο για τον ίδιο τον όμιλο Beeah, όσο και για ολόκληρο τον κόσμο μιας και εισάγει μια νέα, διαφοροποιημένη βάση δραστηριότητας για τις κρίσιμες, μελλοντικές βιομηχανίες’ δηλώνει η κατασκευαστική εταιρεία. ‘Με την νέα της έδρα, η Beeah δείχνει πώς η τεχνολογία μπορεί να κλιμακώσει τον αντίκτυπο της βιωσιμότητας και να χρησιμεύσει τελικά ως επιτυχημένο υπόδειγμα για τις έξυπνες και βιώσιμες πόλεις του αύριο’, συνεχίζει.
Ο σχεδιασμός των γραφείων είναι μελετημένος ώστε να αντέχει τις ακραίες καιρικές συνθήκες της γύρω αφιλόξενης περιοχής, η δε ενεργειακή τροφοδοσία εξαρτάται από την ηλιακή συστοιχία και τα πακέτα μπαταριών Tesla που αποδεδειγμένα καλύπτουν την ζήτηση, όλο το 24ωρο.
Οι γυάλινες επιφάνειες -τα τζάμια δηλαδή- είναι ελάχιστες, ώστε να αποφεύγεται ο σκληρός ήλιος της ερήμου, ενώ και το σκυρόδεμα είναι ενισχυμένο εξωτερικά με ίνες γυαλιού, που συμβάλλουν στη ρύθμιση των εσωτερικών θερμοκρασιών. Υπάρχουν επιπλέον ειδικές εγκαταστάσεις για επεξεργασία και φιλτράρισμα του νερού και των διαφόρων λυμάτων, ώστε να αποφεύγονται οι σπατάλες.
Ας πάμε τώρα στο εσωτερικό: Δημιουργήθηκαν δύο ξεχωριστές πτέρυγες. Τα δημόσια και διοικητικά τμήματα στεγάζονται στη μια, στη δε άλλη η διαχειριστική ζώνη και οι συναφείς με αυτήν δραστηριότητες. Όλα τα τμήματα επικοινωνούν μέσω μιας κεντρικής αυλής, μιας ‘όασης’ όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται από τους δημιουργούς, η οποία βοηθά σημαντικά στην παροχή φυσικού αερισμού.
Αριστούργημα αποτελεί το θολωτό φουαγιέ του κτιρίου, ύψους 15 μέτρων, που έχει σχεδιαστεί έξυπνα για να ενισχύει μεν τον αερισμό αλλά κυρίως, τον άπλετο φωτισμό του εσωτερικού. Ένα οργανωμένο κέντρο επισκεπτών, πολλές έξυπνες αίθουσες συσκέψεων και ένα λειτουργικό αμφιθέατρο, διευκολύνουν με τη σειρά τους την συνεργασία και προάγουν την παραγωγικότητα του συγκροτήματος των γραφείων.
Χωρίς να απαιτούνται μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, όπως προαναφέρθηκε, το φως που εισρέει είναι άφθονο, ένα έξυπνο δε σύστημα διαχείρισης κτιρίου βρίσκεται ενσωματωμένο στην υποδομή και φροντίζει την αυτόματη προσαρμογή του φωτισμού και της θερμοκρασίας, ανάλογα με την πληρότητα και την ώρα της ημέρας.
Με δυο λόγια πρόκειται για μια εύγλωττη… ματιά στο μέλλον των εργασιακών χώρων, από μια δοκιμασμένη κατασκευαστική εταιρεία που ξέρει να διαβάζει τα μηνύματα των καιρών!
Πηγή: www.dezeen.com